Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Onverwacht: Gearresteerde schoonzoon Mink Kok blijkt sleutelfiguur in Nederlandse onderwereld

Politieactie in Libanon blijkt niet één maar twee Nederlandse topcriminelen te hebben opgeleverd.

coke

Het is 18 juni 2022. Een Gulfstream IV zakenjet van de koninklijke luchtmacht vertrekt na een kort bezoekje vanaf de luchthaven in Beiroet, Libanon. Aan boord zitten topcrimineel Mink Kok en zijn ‘schoonzoon’, Najim Z.

370 kilo coke

Van Kok is al jaren bekend dat hij een belangrijke rol speelt in de Nederlandse onderwereld. Naast wapenhandel houdt de 61-jarige Amsterdammer zich naar alle waarschijnlijkheid ook bezig met de invoer van cocaïne vanuit Zuid Amerika. Dit blijkt volgens het OM onder andere uit chatgesprekken, afkomstig van de gehackte Sky ECC server, waarin Kok bij verschillende partijen informatie probeert te achterhalen over de bestemming van een vermiste lading van 370 kilo cocaïne.

Wat bij het grote publiek op die bewuste dag in juni nog niet bekend is, is dat Kok niet de enige topcrimineel in het vliegtuig is. Zijn ‘schoonzoon’, Najim Z., is meer dan alleen bijvangst.

Real Madrid

De man, die in het criminele milieu bekend staat als ‘Peace’ en ‘Real Madrid’, is volgens het Parool namelijk een belangrijke handlanger van niemand minder dan Ridouan T.

Najim Z. werd in 1981 geboren in Marokko en kwam als kind naar Nederland. Hij groeide op in Gelderland, maar verhuisde in 2011 naar de randstad. Hoewel hij in Amsterdam ging wonen, runde hij een tijdje het buurtcafé ’t Vaatje” in Rotterdam-Noord.

In 2018 liet Najim Z. ons koude kikkerlandje achter zich, om vanuit warmere oorden als de Spaanse zuidkust en Dubai de financiële zaakjes van de Mocro Maffia te regelen.

Aanpak Criminele Machtsstructuren

Na moorden op Reduan B., Derk Wiersum was de moord op Peter R de Vries de druppel die de emmer deed overlopen. In het najaar van 2021 werd de Aanpak Criminele Machtsstructuren (ACM) opgezet, specifiek om te jagen op de organisatie rondom Ridouan T. Een nieuwe manier van onderzoeken moest (eindelijk) korte metten maken met de golf van terreur die Nederland teisterde.

Het vizier werd gericht op een select groepje, die volgens de overheid verantwoordelijk waren voor de grootschalige internationale drugshandel en het aansturen van het geweld binnen de criminele organisatie. Waaronder Najim Z.

GPS-data

Zijn dochter werd zijn ondergang. Het onderzoeksteam ontdekte dat zij in Libanon geweest was, wat de alarmbellen bij justitie liet rinkelen. In haar smartphone vonden ze uiteindelijk de sleutel tot de verblijfplaats van Najim Z.

Op foto’s in haar toestel was een fitnessruimte in Beiroet te zien. Het onderzoeksteam herkende deze als dezelfde ruimte waarvan haar vader foto’s had gemaakt en verstuurd via de onderschepte Sky ECC dienst. Waar de data van deze eerder ontdekte foto’s versleuteld was, hing onder de foto’s van de dochter gewoon de GPS-data. Bingo.

Naast zijn verantwoordelijkheid voor de financiële zaken van Ridouan T., blijkt volgens het OM uit ontsleutelde chatgesprekken dat hij tot aan zijn arrestatie ook als zelfstandige cocaïnebaron functioneerde.

De rechter-commissaris in Amsterdam bepaalde afgelopen dinsdag dat Mink Kok en Najim Z. zeker veertien dagen langer vast blijven zitten.

Misdaad
  • Douane