Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Willem Holleeder in hoger beroep veroordeeld tot levenslang

Het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag uitspraak gedaan in het hoger beroep tegen Willem Holleeder. De Nederlandse crimineel heeft levenslang gekregen voor het geven van opdrachten voor meerdere liquidaties.

Willem Holleeder in hoger beroep veroordeeld tot levenslang

‘De Neus’ gaf volgens het vonnis de opdrachten tot vijf liquidaties en een moordpoging, met zes doden tot gevolg: John Mieremet, zijn jeugdvriend Cor van Hout, zijn kennis Robert ter Haak, de ‘bankier van de onderwereld’ Willem Endstra, hasjkoning Kees Houtman en de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl. Omdat de rechtbank vreest voor herhaling van zeer gewelddadige strafbare feiten, is een levenslange gevangenisstraf de enige optie om Holleeder in bedwang te houden.

Volgens de rechter heeft Holleeder 'verschrikkelijke keuzes' gemaakt. "Soms om geld te krijgen, soms als slotakkoord van afpersing. Met drie slachtoffers was hij bevriend, maar ze moesten die vriendschap met de dood bekopen."

Zussen

Het bewijs tegen Holleeder bestaat grotendeels uit getuigenverklaringen. Zijn jongste zus Astrid heeft samen met zijn andere zus Sonja en ex-vriendin Sandra Klepper tijdens het originele proces in het diepste geheim uitgebreide verklaringen afgelegd over haar oudste broer.

“Willem is een psychopaat. Hij schept er genoegen in mensen te vernietigen,” stelde Astrid in een interview met NRC Handelsblad. In haar verklaringen tegen justitie schetst Astrid het beeld van een paranoïde man die anderen terroriseert. “Alles bij Willem draait om het feit dat als je niet met hem bent, dan ben je tegen hem. En als je tegen hem bent, dat weet je wat er met je gebeurt.”

Ontbrekende getuigen

Meerdere getuigen die bij het oorspronkelijke proces aanwezig waren, ontbraken bij het hoger beroep. Kroongetuige Peter la S. was gedurende het hele hoger beroep onvindbaar. Pas na het afsluiten van het onderzoek naar Holleeder gaf hij een teken van leven, waarbij hij liet weten dat het OM 'niet meer hoefde te bellen'. Ook Mink Kok was niet aanwezig. De drugscrimineel werd kortgeleden samen met zijn schoonzoon aangehouden in Libanon.

Misdaad
  • Peter Smulders