Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

OM eist levenslang tegen verdachten moord op Peter R. de Vries

Vandaag verschenen Delano G. en Kamil E., het tweetal dat verdacht wordt van de moord op Peter R. de Vries, voor de rechter. Tegen beide mannen werd een levenslange gevangenisstraf geëist.

OM eist levenslang tegen verdachten moord op Peter R. de Vries

Delano G. en Kamil E. zijn de twee hoofdverdachten in de zaak rond de moord op Peter R. de Vries. Naar alle waarschijnlijkheid is Delano G. degene die De Vries om het leven heeft gebracht, maar het OM ziet beide mannen als ‘volle medeplegers’. Het bewijs tegen het tweetal bestaat onder andere uit camerabeelden, getuigenverklaringen en spullen die zijn gevonden tijdens huiszoekingen en de aanhouding van de mannen in hun vluchtauto.

Moordwapen

In de achterbak van de vluchtwagen lag een pistoolmitrailleur met daarop DNA van allebei de verdachten. Ook werd er een omgebouwd alarmpistool met kogels gevonden. Verder lagen er kledingstukken die Delano G. tijdens de aanslag had gedragen en kwam de politie een fles benzine tegen, waarschijnlijk om de auto later mee in brand te steken.

Uit forensisch onderzoek is gebleken dat De Vries met het omgebouwde alarmpistool in zijn hoofd en heup is geschoten. Delano G. zou dit wapen tijdens de aanslag hebben gebruikt. Volgens getuigen werd er meerdere keren met hetzelfde wapen geschoten. De camouflagejas die in de auto werd gevonden, kwam overeen met de jas die de schutter op camerabeelden draagt.

Derde persoon

Een deel van het bewijsmateriaal bestaat uit teksten uit een versleutelde smartphone die gebruikt werd door Kamil E. en Delano G. Uit de chats blijkt dat er een derde persoon actief betrokken was bij de aanslag op Peter R. de Vries. In de gesprekken op de Google Pixel-Blackberry die achterin de auto van Kamil G. werd gevonden, wordt hij aangeduid als NN-*4229. De onbekende, die zowel in Nederlandse als Poolse straattaal spreekt, beschrijft hoe de liquidatie uitgevoerd moet worden.

Justitie neemt aan dat de opdrachtgever betrokken is bij de mocromaffia. Peter R. de Vries was in het proces tegen de organisatie van Ridouan T. een vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. Volgens de officier van justitie heeft het er alle schijn naar dat de misdaadverslaggever dat met zijn leven heeft moeten bekopen.

De inhoudelijke behandeling van deze zaak gaat verder op 15 juni. Op 7 juli staat de uitspraak gepland.