doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Emile Ratelband fantaseert over bomaanslag op jurist 

Op Hete Kolen, de nieuwe Videoland-documentaireserie over het leven van positiviteitsgoeroe Emile Ratelband zorgt bij veel kijkers voor klassieke Ratelband-irritatie en zit niettemin vol spraakmakende momenten. Toch valt het gros van de beelden over de ijdele tsjakka-roeper in het niet bij een uitspraak die veel wegheeft van een akelige doodsbedreiging.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-62c2ae32d4d6e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62c2ae32d4d6e img{#fig-62c2ae32d4d6e img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-62c2ae32d4d6e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62c2ae32d4d6e img{#fig-62c2ae32d4d6e img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-62c2ae32d4d6e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62c2ae32d4d6e img{#fig-62c2ae32d4d6e img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-62c2ae32d4d6e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62c2ae32d4d6e img{#fig-62c2ae32d4d6e img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Emile Ratelband fantaseert over bomaanslag op jurist 

De bedreiging is gericht aan het adres van Werner van Bentem, de jurist die ex-vrouw Moon bijstaat in een smaadzaak tegen de 73-jarige Ratelband. Na de uitspraak, waarin Emile schuldig wordt bevonden van smaad, volgt een cynische tirade waarin het positief denken ver te zoeken is.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Allereerst is de uitspraak van de vrouwelijke rechter een gevalletje “wijven onder elkaar” volgens de goeroe, die overigens zijn jongste kinderen in de serie omschrijft als ‘compensatie’ voor het contactverbod met een deel van het oudere kroost. In een onderonsje met de cameraman voor de ingang van de Utrechtse rechtbank klapt Ratelband uit de school over Van Bentem, die consequent “de smurf” wordt genoemd. “Heb je zijn kaartje gekregen, met zijn adres? Ik weet zijn adres, voor als ik nog eens een bommetje in zijn huis wil leggen.”

Extremen

Van Bentem reageert geschokt wanneer hij met de uitspraak van Ratelband wordt geconfronteerd. “Elke norm wordt hier overschreden” vertelt de jurist, die eerder betrokken was bij de Stint-zaak over het treinongeluk in Oss van 2018. “Ratelband leeft van extremen en bestaat uit extremen.”

“Een ieder die het lef heeft om het oneens te zijn met meneer Ratelband brandt niet alleen zijn voeten maar ook zijn ziel aan hete kolen”, aldus Van Bentem. Met de uitspraak verwijst hij naar de hete kolen, die ook de naamgever zijn van de docuserie, waarover mensen moesten lopen in Ratelbands ‘seminars’ over geloven in jezelf. In de serie is overigens te zien hoe een deel van het publiek lelijke brandwonden op de voeten overhoudt aan de stunt.

Emigreren

De docuserie toont een beeld van een bij vlagen maniakale borstklopper die naar eigen zeggen klaar is met Nederland en wil emigreren. Tijdens een rondleiding door een te koop aangeboden miljoenenvilla in Thailand, die achteraf vermoedelijk alleen voor schone schijn is bekeken, vertelt Ratelband zijn 12-jarige zoon over de gitzwarte toekomst van Nederland.

“Papa wil weg uit Nederland om jou te beschermen. Omdat papa weet wat er in Nederland gaat gebeuren”, vertelt hij wel tien keer. Over wat dat doemscenario precies is, wijkt de positiviteitsgoeroe niet echt uit. Wel vindt hij dat Nederland doorschiet met “opstandige wijven”, “duizend verschillende genders” en “ik-weet-niet-hoeveel geslachten”. Een pittige uitspraak van de man die vijf jaar geleden zijn leeftijd wettelijk twintig jaar wilde laten verlagen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws