doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Bij de politierechter: 'CarPool'

Als beginnend gangsta-rapper weet Tomasz één ding zeker: zonder fatsoenlijk strafblad kom je nergens.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-62c5bb3057f26 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62c5bb3057f26 img{#fig-62c5bb3057f26 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-62c5bb3057f26 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62c5bb3057f26 img{#fig-62c5bb3057f26 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-62c5bb3057f26 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62c5bb3057f26 img{#fig-62c5bb3057f26 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-62c5bb3057f26 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62c5bb3057f26 img{#fig-62c5bb3057f26 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Bij de politierechter: 'CarPool'

Een jaar lang werkte de jonge Pool Tomasz* (20) als heftruckchauffeur, maar inmiddels heeft hij zijn ambities danig bijgesteld. Hij wil rapper worden. Geen Snelle, Gers Pardoel, of hoe al die knuffelbare tieneridooltjes ook mogen heten, maar een échte rapper. Een jongen van de straat. Gangsta-style. Een baan als heftruckchauffeur ging hem daar niet bij helpen, bedacht hij. Een strafblad wel. En heel veel drugs.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Met opgeheven hoofd, alsof hij zijn diploma street credibility komt ophalen, stapt Tomasz, begeleid door twee leden van de parketpolitie, de zaal binnen. Twaalf dagen zit hij nu vast voor het stelen van twee auto’s. De eerste, een Chevrolet, nam hij ongevraagd mee terwijl de eigenaar ervan amper tien meter verderop met diens broer stond te praten. De auto was niet afgesloten, de sleutel zat in het contact. “Volgens mij gaat er iemand met je auto vandoor,” had de broer van de eigenaar doodleuk opgemerkt. Een dag later werd de Chevy in een naburig weiland teruggevonden. Verlaten, muurvast gereden in de modder en voorzien van Duitse kentekenplaten.

“Waarom had u de kentekenplaten verwisseld?” vraagt de rechter.

“Omdat ik de auto met Duitse kentekenplaten wilde achterlaten,” antwoordt Tomasz.

Die logica ontgaat de rechter.

“Waarom?” vraagt ze.

“Omdat ik die nog had liggen.”

“En hoe kwam u daaraan?”

“Van een andere auto,” verklaart Tomasz.

“Gestolen?” suggereert de rechter.

“Gewoon van een andere auto.”

“Gestolen?” probeert de rechter nogmaals.

Tomasz blaast zijn wangen bol, alsof hem iets onmogelijks wordt gevraagd.

“Dat weet ik niet meer,” zegt hij. “Ik gebruik heel veel drugs. Dan weet je echt niet meer wat je allemaal wel en niet hebt gedaan.”

“En waarom reed u de auto een weiland in?”

Tomasz haalt zijn schouders op.

Een dag later liet hij zijn oog vallen op een Opel Astra die met draaiende motor op het terrein van een garagebedrijf stond. Wat hij niet wist, was dat die auto was voorzien van een gps-tracker, waardoor monteurs van het bedrijf de Astra niet veel later moeiteloos terugvonden op een parkeerplaats, amper twee kilometer verderop. Toen Tomasz niet veel later bij de auto terugkeerde en wilde instappen, werd hij direct in de kraag gevat en overgeleverd aan de politie. Nog diezelfde dag kon de jonge Pool ook worden gelinkt aan de gestolen Chevy.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

‘Ik gebruik heel veel drugs. Dan weet je echt niet meer wat je allemaal wel en niet hebt gedaan’

“Waarom stal u die Opel?” wil de rechter weten.

“Om dichter bij mijn huis te komen,” zegt Tomasz droog.

“Uit de auto bleek ook een JBL-bluetoothspeaker te zijn gestolen. Wat heeft u daarmee gedaan?” vraagt de rechter.

“Muziek geluisterd,” zegt Tomasz zo mogelijk nog droger.

De rechter besluit haar aandacht dan maar te richten op de eigenaar van de gestolen Chevrolet, die achter Tomasz in de zaal zit. Hij diende een gepeperde vordering tot schadevergoeding in van ruim 1850 euro. Om uit de zompige modder te komen, had Tomasz zo lang tevergeefs gasgegeven dat de hele koppelingsset uiteindelijk moest worden vervangen. Ook het schoonmaken van de auto liep aardig in de papieren, vertelt de man. Ook het hele interieur zat onder de drek.

Over de opmerking van de advocaat van Tomasz, dat 1850 euro wel erg veel is, zegt hij: “Als meneer de advocaat het goedkoper kan, dan mag hij het de volgende keer doen.”

De officier van justitie eist vier maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk. “Vooral de lichtzinnigheid waarmee dit gaat, vind ik zeer verontrustend,” zegt hij. “Beetje drugs gebruiken, autootje stelen omdat je geen zin hebt om te lopen... Wat maakt het allemaal uit?”

De rechter deelt zijn zorgen en veroordeelt Tomasz conform de eis. Ook de twee vorderingen tot schadevergoeding, een bedrag van ruim 2100 euro, wijst ze in z’n geheel toe.

Tomasz knikt instemmend. Zijn strafblad begint al ergens op te lijken. Nu zijn rapcarrière nog.

*Alle namen in deze rubriek zijn om privacyredenen gefingeerd.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws