Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

John van den Heuvel: 'Er moet iets gedaan worden aan de vraag naar xtc'

Het is een miljarden-business: pillenproductie. Met name in Brabant wordt er op grote schaal xtc geproduceerd, zowel voor het buitenland als voor 'eigen consumptie' hier in Nederland. Volgens John van den Heuvel moeten we nodig wat aan de vraag naar de partypilletjes doen. 'Anders blijft dat aanbod bestaan.'

John van den Heuvel

De misdaadverslaggever spreekt zich aan de desk van Boulevard uit over het xtc-probleem in Nederland, en dan specifiek in Brabant. Dat is volgens Van den Heuvel op zich niks nieuws. "Dat xtc-probleem en met name die productie daarvan dat speelt al vele jaren. Soms worden er natuurlijk wel wat successen geboekt en worden er drugslabs opgerold", schetst Van den Heuvel. "Zeventien afgelopen jaar, alleen al in Brabant."

'Pilletje bijna even goedkoop als één biertje'

Toch lost dat het probleem niet op, legt de misdaadjournalist uit. Volgens hem is het een veel meer omvattende kwestie, die vooral te maken heeft met de grote vraag naar de partydrug.

"Veel gaat naar Australië of het verre Oosten", aldus John. "Maar wat je wel ziet, zeker met de toegenomen prijzen in de horeca: zo'n pilletje kost vier euro normaal gesproken. Een biertje kost ook tegenwoordig drieënhalf of vier euro in het uitgaanscircuit. Dus als jij tien à vijftien biertjes drinkt, dan ben je veel duurder uit dan wanneer je een xtc-pilletje neemt en je spoelt dat lekker de hele avond door met water."

Van den Heuvel stelt dan ook dat er echt iets aan de vraag moet worden gedaan. "Anders blijft dat aanbod bestaan."

Brabant Onder De Radar

Aanleiding van het gesprek over de xtc-problematiek is een nieuwe reportage van Omroep Brabant, genaamd Brabant Onder De Radar. In de serie wordt aandacht besteed aan de donkere kanten van de anderzijds zo gezellige provincie. De productie, het geweld, bedreigingen, dumpingen van drugsafval en ga zo maar door.

Ook roepen de makers van de serie Brabanders en andere Nederlanders op om actief bij te dragen aan een oplossing. John van den Heuvel:

"Wat ik wel heel goed aan deze serie: het is eigenlijk een appel aan de hele samenleving en dat is volgens mij in Nederland op deze schaal door een lokale omroep nog nooit zo gebeurd. Van ja: 'Denk mee met het oplossen van dit immense probleem'."

Brabant Onder De Radar is vanaf 11 mei te zien op Omroep Brabant.

Misdaad
  • RTL Boulevard
  • EM-Press/Patrick van Emst/Brunopress.nl