Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Geweld tegen politieagenten voor vijfde jaar op rij toegenomen

Steeds meer agenten krijgen te maken met gewelddadig gedrag in hun beroep. Dat meldt het korps vandaag. Dit betekent dat de hoeveelheid geweld tegen politieagenten voor het vijfde jaar op rij is gestegen.

Geweld tegen politieagenten voor vijfde jaar op rij toegenomen

Sinds 2017 neemt de hoeveelheid geweld tegen politie langzaamaan toe. Vorig jaar zijn er in totaal 13.000 meldingen gemaakt van incidenten, tegenover 9.600 vijf jaar daarvoor. De stijging vlakt hiermee wel af, maar zet dus gestaag door. Van alle meldingen draaiden 5.883 om belediging van een agent. 2.669 meldingen gingen daarnaast om verzet bij een arrestatie. 244 agenten meldden poging tot zware mishandeling, 232 maakten melding van poging tot doodslag en 74 agenten werden het slachtoffer van zware mishandeling. 15 politieagenten meldden zelfs een poging tot moord.

Demonstraties en uitgaansgeweld

Een goed deel van de incidenten kwam voor bij plotselinge arrestaties. Het korps wijt dit zelf aan de hoeveelheid demonstraties. Die werden volgens hen regelmatig door relschoppers ‘gekaapt’. Opvallend is dat de hoeveelheid geweld tegen agenten in de nachthoreca flink is afgenomen. Dit komt echter doordat deze door de coronaregels over 2021 grotendeels dicht waren.

Heftiger

Ook al steeg het aantal incidenten ten opzichte van 2020 ‘slechts’ 2,8 procent, de politie noemt dit een ‘onacceptabel groot aantal meldingen’. Ook benadrukt het korps dat de incidenten die zich voordeden steeds heftiger worden. Niet alleen worden politieagenten dus steeds vaker het slachtoffer van geweldsincidenten, ook krijgen zij steeds zwaardere situaties voor de kiezen. Het aantal meldingen van groepen die zich tegen de politie keerden is bijvoorbeeld verdrievoudigd naar 453 incidenten. Ook verdubbelde het aantal meldingen van verdachten die met een voertuig op de agenten inreden van 50 naar 108.

Misdaad
  • Pro Shots