Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Minister van Justitie over misdaad in Nederland: 'Dichtbij Italiaanse toestanden'

Er zijn nog altijd grote zorgen over de huidige stand van zaken rondom de georganiseerde misdaad in Nederland.

Yeşilgöz-Zegerius

Dat laat Dilan Yeşilgöz-Zegerius weten. De VVD-minister was deze week te gast bij Sven Op 1, het dagelijkse interviewprogramma van Sven Kockelmann op Radio 1, om te praten over criminaliteit in Nederland. En dan met name de zware georganiseerde misdaad.

Italiaanse toestanden

In dat gesprek liet Yeşilgöz-Zegerius haar licht schijnen over de huidige stand van zaken. Met name de toenemende verharding van onderwereldfiguren en organisaties binnen het criminele circuit zijn voor haar aanleiding voor groeiende zorgen. "We bevinden ons helaas dichtbij Italiaanse toestanden", aldus de minister tegen Kockelmann.

Voorbeelden daarvan zijn natuurlijk de moorden op de broer van Nabil B. - kroongetuige in het geruchtmakende Marengo-proces -, advocaat Derk Wiersum en misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Velen zien deze liquidaties immers als directe aanslagen op de democratische rechtsstaat.

Yeşilgöz-Zegerius denkt echter niet dat het geweld hier stopt. "Helaas, hoe pijnlijk ook, zullen we er rekening mee moeten houden dat steeds meer mensen beveiligd moeten worden."

'Anders beschermen onze wetten ook criminelen'

De minister noemt De Vries en Wiersum "hoeders van de rechtsstaat". Om die reden vindt ze ook dat we met z'n allen boos moeten zijn en blijven over wat hen is aangedaan. Anderzijds erkent de VVD'er haar eigen taak om de boel aan te pakken. "Het is mijn werk om die dreiging weg te nemen."

Een van de zaken waar ze zich hard voor wil maken, is het verbreden van het beveiligingsaanbod vanuit de overheid; dat bestaat op dit moment alleen uit een heel zwaar of een heel licht pakket, legt Yeşilgöz-Zegerius uit. Daarnaast pleit ze voor een efficiëntere informatie-uitwisseling tussen opsporingsinstanties, waarbij ook kritisch gekeken mag worden naar privacy en veiligheid. "Anders beschermen onze wetten ook de criminelen, en dat kan niet de bedoeling zijn."

Misdaad
  • NPO Radio 1, TPO
  • Pro Shots/NL Beeld, Koen Laureij