Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bajes-mail met buitenwereld stopgezet: 'Berichten waren vrijwel ongecontroleerd'

Het mailsysteem eMates, dat tot voor kort gebruikt kon worden door gevangenen, is voorlopig niet bruikbaar.

Bajes-mail met buitenwereld stopgezet: 'Berichten waren vrijwel ongecontroleerd'

Nederlandse strafinrichtingen maken al zo’n 8,5 jaar gebruik van het Britse eMates. Via een account bij dat bedrijf kunnen gedetineerden e-mailberichten sturen naar de buitenwereld en vice versa. In theorie zouden alle berichten eerst door bewaarders bekeken moeten worden, maar het Openbaar Ministerie meldt dat de brieven vaak ongecontroleerd verzonden worden.

Volgens minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming zouden sommige gedetineerden via eMates criminele activiteiten vanuit de gevangenis aansturen. Zelfs gevaarlijke gedetineerden in de EBI in Vught konden gebruikmaken van het systeem. Omdat sommige gedetineerden tientallen berichten per dag bleken te versturen en ontvangen, begon het OM zich daar zorgen over te maken.

Stopgezet

Minister Weerdwind heeft het gebruik van eMates voorlopig stilgezet terwijl er onderzoek wordt gedaan naar de veiligheid van het programma. In een kamerbrief laat hij weten dat hij ontevreden is over de manier waarop er tot nu toe is samengewerkt tussen eMates en Justitie. “Het feit dat er geen sluitende afspraken met eMates zijn gemaakt en daarop evenmin toezicht wordt gehouden, is onacceptabel.”

In De Telegraaf reageert de Nederlandse directeur van eMates op het besluit van Weerwind. “Ons bedrijf werkt nauw samen met Unilink, een Britse onderneming die wereldwijd e-mailverkeer voor gedetineerden verzorgt. Wij werken in Nederland nu al 8,5 jaar naar volle tevredenheid samen met de DJI. Kennelijk leven er vragen bij justitie, die we graag beantwoorden. Maar zoals nu wordt gehandeld, naar onze mening levert de overheid hiermee een wanprestatie en pleegt ze contractbreuk. Wij kunnen dat niet accepteren, de schade is niet te overzien, duizenden klanten worden hierdoor gedupeerd. Wij hebben direct aangegeven om de tafel te willen hierover. Tot nog toe heeft men daarop niet gereageerd.”

Misdaad
  • BrunoPress