Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Doorrijden na een ongeluk: dit zijn de gevolgen

Als je een ongeluk veroorzaakt, schrik je hier ongetwijfeld van. Wanneer de schrik je om het hart slaat, weet je mogelijk niet wat je moet doen. Daarom besluiten sommige mensen om de plaats van het ongeval te verlaten. Zij hopen op deze manier uit de problemen te blijven, maar vaak maak je het juist alleen maar erger wanneer je doorrijdt na een ongeluk. Om jou hier wat meer inzicht in te geven, zetten we in deze tekst de gevolgen van doorrijden na een ongeluk op een rijtje.

Doorrijden na een ongeluk: dit zijn de gevolgen

Je kunt een straf krijgen

Ben je betrokken bij een aanrijding en verlaat je de plaats van het ongeval? Dan ben je strafbaar. Dit is bepaald in artikel 7 van de Wegenverkeerswet die sinds 1994 van kracht is. Volgens dit artikel is het verboden om door te rijden na een verkeersongeval waarbij iemand overlijdt of een ander letsel of schade heeft opgelopen, zonder dat je je identiteit kenbaar maakt. Daarnaast mag je niemand in hulpeloze toestand achterlaten na een aanrijding. Dit geldt niet alleen als je zelf schuldig bent, maar ook als een ongeluk niet jouw schuld is.

Na een ongeluk moet je dus altijd ter plaatse blijven. Als je dit niet doet kun je een straf krijgen. De straffen die opgelegd kunnen worden variëren van geldboetes tot taakstraffen. Je kunt zelfs een gevangenisstraf van enkele maanden opgelegd krijgen als je de plaats van een ongeval verlaat. Het is zelfs mogelijk dat jouw rijbewijs voor langere tijd wordt afgenomen. Welke straf je opgelegd krijgt als je doorrijdt na een ongeval, hangt af van de situatie.

Nieuwe wetgeving sinds 2020

In de Wegenverkeerswet is sinds 2020 nieuwe wetgeving opgenomen om de straffen voor een aantal ernstige verkeersdelicten te verzwaren. Eén van deze delicten is doorrijden na een ongeluk. Gevolg van deze nieuwe wetgeving is dat de politie meer opsporingsbevoegdheden heeft gekregen in situaties waarin bestuurders zijn doorgereden na een ernstig verkeersongeval met letsel of erger tot gevolg. De pakkans is hierdoor een stuk groter geworden.

Financiële gevolgen

Doorrijden na een ongeluk is strafbaar, maar er zitten ook financiële gevolgen aan. Als er sprake is van een eenzijdige aanrijding, is de kans op schade aan jouw auto groot. Omdat er niemand anders bij betrokken is, denk je mogelijk dat doorrijden na een ongeluk niet erg is. Toch is dit wel degelijk het geval, want dit kan gevolgen hebben voor de vergoeding die je van een verzekeraar krijgt.

Heb je een fietser aangereden of ben je door een onoplettendheid op een andere auto gebotst? Dan stelt de andere weggebruiker jou aansprakelijk. Als je doorrijdt na een ongeluk denk je misschien dat dit niet mogelijk is. Vergis je hier niet in, want de politie zal onderzoek doen naar het ongeval. De kans is groot dat ze uiteindelijk alsnog bij jou terechtkomen. Omdat je bent doorgereden na een ongeluk keert de verzekeraar geen geld uit. Je hebt namelijk een overtreding begaan.

Reden genoeg om ter plaatse te blijven als je betrokken bent bij een ongeluk. Als jij de veroorzaker bent, is het zaak om er met de andere partij(en) uit te komen. Lukt dit niet en heb je een rechtsbijstandverzekering afgesloten? Richt je dan tot deze verzekering. Deze verzekering biedt namelijk uitkomst als je een ongeluk veroorzaakt in het verkeer en er met de tegenpartij niet uitkomt. Je hebt dan een jurist nodig. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, worden de kosten voor het inhuren van zo’n specialist vergoed door de verzekeraar.

Wat moet je doen als je bent doorgereden na een aanrijding?

Als je een aanrijding veroorzaakt hebt, weet je mogelijk niet wat je moet doen. Daarom besluit je misschien maar om de plaats van het ongeval zo snel mogelijk te verlaten. Mensen die dit doen handelen vaak uit angst. Verstandig is dit overigens niet, want hierboven kon je lezen dat doorrijden na een ongeluk flink wat gevolgen kan hebben.

Ben je onverhoopt doorgereden na een ongeluk? Dan kan de stress toeslaan. Wanneer het nog niet zo lang geleden is dat de aanrijding plaatsvond, keer je terug naar de plaats van het ongeval. Meld je hier bij de betrokkene of de agenten als deze al ter plaatse zijn. Als er niemand meer aanwezig is op de plaats van het ongeval, neem je contact op met de politie. Meld jij je binnen 12 uur alsnog bij de politie? Dan word je niet gestraft voor doorrijden na een ongeluk. Op deze manier voorkom je dat de politie jou verdenkt van een misdrijf en je later alsnog aanhoudt.

Misdaad
  • Unsplash