doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Ajax riep Quincy Promes al voor steekpartij op het matje vanwege criminele banden

Eerder meldden bronnen al dat de politie Quincy Promes al langer in het vizier had. Nu blijkt dat Ajax ook al met de speler om tafel ging vanwege zijn contacten binnen het criminele milieu. Deze gesprekken vonden plaats voor de steekpartij waarvan hij nu verdacht wordt.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-62928ce46ebc4 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62928ce46ebc4 img{#fig-62928ce46ebc4 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-62928ce46ebc4 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62928ce46ebc4 img{#fig-62928ce46ebc4 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-62928ce46ebc4 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62928ce46ebc4 img{#fig-62928ce46ebc4 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-62928ce46ebc4 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62928ce46ebc4 img{#fig-62928ce46ebc4 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Promes

Vorige week werd door Nieuwsuur naar buiten gebracht dat de vijftigvoudig international de steekpartij van juli 2020 had bekend aan familieleden. Hoewel Promes de misdaad en public glashard blijft ontkennen, blijkt uit door de politie afgetapte telefoongesprekken dat hij tegen zijn naasten een heel ander verhaal vertelde. Zo vraagt hij in een telefoongesprek met zijn moeder, vlak nadat de steekpartij plaatsvond, “Waar heb ik hem geraakt?”. Wanneer zijn moeder antwoordt met “In zijn been”, lijkt Quincy geen berouw te hebben. “Dan heeft-ie nog geluk”, is zijn antwoord.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Al langer in het vizier

Op de vraag waarom de telefoongesprekken van Promes die nacht überhaupt afgeluisterd werden, wil het Openbaar Ministerie op dit moment niet ingaan. De tap kwam van de hand van het Team Criminele Inlichtingen (TCI), dat zich voornamelijk bezig houdt met georganiseerde misdaad, wapens, drugs en liquidaties.

“Een tap kun je niet zomaar aansluiten. Dan moeten er echt ernstige verdenkingen zijn”, vertelt Jan Struijs, voorzitter van de politiebond NPB en oud-rechercheur. Het toont aan dat er al langer sterke vermoedens heersten dat Quincy Promes zich op het verkeerde pad begaf. Ook bij Ajax was dit al langer bekend, vertelt sportverslaggever Jeroen Stekelenburg in NOS Studio Sport.

‘Jullie hebben geluk dat ik niet meer met een vuurwapen loop want anders was die tori nog lelijker gelopen’

Quincy Promes tegen zijn vader

Gesprekken binnen Ajax

“Ajax is één van de clubs die bewustwordingsgesprekken met spelers voert”, aldus Stekelenburg. Deze gesprekken voert Ajax met hun selectie om ze zo goed mogelijk bewust te maken van het feit dat ze als kwetsbare, rijke, jonge jongens erg aantrekkelijk zijn voor mensen uit het criminele milieu.

Naast dit soort algemene voorlichtingen, vinden er ook wel eens gerichtere gesprekken plaats. Dit gebeurt wanneer de politie ziet dat bepaalde spelers contacten onderhouden met figuren uit de onderwereld. Met Quincy Promes werd zo’n gesprek gevoerd, nog voordat de steekpartij plaatsvond. De verdenkingen waren dusdanig serieus, dat ook algemeen directeur Edwin van der Sar aanwezig was bij één van deze gesprekken.

Volgens bronnen zouden meerdere leden van de familie Promes, inclusief Quincy zelf, geld geïnvesteerd hebben in een lading cocaïne die in april 2020 onderschept werd in de haven van Antwerpen. Het zou hierbij volgens de Belgische politie om ruim vierduizend kilo coke gaan, met een straatwaarde van meer dan 120 miljoen euro.

Oud-profvoetballer Ibrahim Affelay snapt niet dat voetballers zich laten verleiden tot dit soort praktijken. “Als je succesvol bent en je hebt geld, dan trekt dat heel veel mensen aan”, geeft hij toe in Studio Sport. “Maar uiteindelijk bepaal je zelf met wie je omgaat. Het is voor mij onbegrijpelijk dat je het mooiste beroep van de wereld hebt en je dan met dit soort dingen inlaat.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws