/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2022%2F03%2F2m79ZBip6XQ72O1646320747.jpg)
De oorlog tussen Rusland en Oekraïne dendert door en de gevolgen zijn groot: slachtoffers aan beide kanten, massa's Oekraïeners die op de vlucht slaan - 1 miljoen, volgens de laatste berichten - en ga zo maar door. Maar dat de oorlog inmiddels ook invloed heeft op het dagelijkse leven van de Nederlander, wordt ook steeds duidelijker. Aan de pomp, bijvoorbeeld. Maar ook bij het halen van een vette bek, zo blijkt nu.
20% duurder
Eerder deze week werd al bekend dat veel snackbars het lastig hebben door de oplopende energieprijzen ten gevolge van de oorlog in Oekraïne. Zo'n 40 procent van de friettenteigenaren heeft een variabel gascontract, waardoor de kosten inmiddels de pan uit rijzen.
Frans van Rooij, directeur van de Vereniging Professionele Frituurder in het AD: "Een gemiddelde buurtcafetaria was een jaar geleden 1200 euro per maand kwijt aan gas en stroom, nu is dat ruim 3600 euro. Dit bedrag wordt gezien de huidige ontwikkelingen waarschijnlijk nog hoger."
Van Rooij rekent dan ook op prijsverhogingen van rond de 20%. De Nederlander moet waarschijnlijk zeer spoedig dieper in de buidel tasten voor een bakje friet, een zak frikandellen of een berenhap pinda.
Patatje oorlog
Daarnaast is het de vraag of je bij elke snackbar nog terechtkunt voor een patatje oorlog. Nou, dat antwoord kunnen we je nu alvast geven: neen. De eigenaren van een patatzaak in Nijmegen schrappen de oer-Hollandse lekkernij per direct van de menukaart, zo is te lezen op de website van Hart van Nederland.
De goudgele gefrituurde aardappelstaafjes met mayo, pindasaus en uitjes zijn er overigens nog wel gewoon te bestellen, maar dan wel onder een andere naam. "Oorlog is eigenlijk niet een woord wat je standaard kan en moet willen gebruiken voor iets leuks als een frietje", aldus de patatboer tegen HvN. "Het is gewoon niet meer van deze tijd." Klanten die de patatvariant met twee soorten saus en een gesnipperd uitje naar binnen willen schuiven, kunnen bij de Nijmeegse patatzaak voortaan een patatje 'flip' bestellen, als in 'vlaflip'.
Niks met politiek te maken
Wie dacht dat het idee van de Nijmeegse frituurders origineel is, heeft het mis. Het patatje oorlog is wel vaker onderwerp van discussie, vooral als er ergens een oorlog uitbreekt. Tot nu toe heeft de traditie het echter altijd overleefd. Dat zal in dit geval niet anders zijn, voorspellen wij.
Pierre Wind, chefkok en co-auteur van het boek 'Patatje oorlog', legde ooit aan vrouwenblad de Libelle uit dat de naam van het patatje ook helemaal niks met politiek te maken heeft. Pierre: "De naam staat heel simpel voor ‘puinhoop op je bord’. Het is gewoon straattaal."
- HvN, Libelle, AD
- iStock, ALLEKO