Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Valsspelers

SC List & Bedrog: de creatiefste valsspelers in de sport

Dopinggebruik is natuurlijk de meest klassieke vorm van valsspelen, maar het kan een stuk origineler. Handicaps faken, ballen laten leeglopen, hulptroepen inschakelen op de wc, een auto bewust laten crashen, een nepbloedcapsule kapotbijten... Met sportiviteit heeft het allemaal niks te maken, met creativiteit des te meer!

Autosport

Wie: Flavio Briatore en Nelson Piquet jr.

Vergrijp: bewust crashen

Het was natuurlijk fantastisch hoe Max Verstappen Lewis Hamilton in de allerlaatste ronde van de allerlaatste race nog te pakken kreeg, maar laten we de rol van Nicholas Latifi niet vergeten. Als Latifi niet was gecrasht en er geen safetycar was gekomen, had Hamilton deze winter zijn achtste wereldtitel kunnen vieren. Sergio Pérez, Verstappens teamgenoot, had uiteraard expres kunnen crashen om Max nog een kans te geven via de safetycar, maar zoiets doe je niet in de autosport. Toch? Wel dus!

Renault-coureur Fernando Alonso ziet zijn achterstand in de GP van Singapore (2008) steeds verder oplopen, maar teambaas Flavio Briatore heeft nog wel een troef achter de hand. Hij vraagt zijn tweede rijder, Nelson Piquet jr., tegen een muur te rijden. Het is gekkenwerk, maar de Braziliaan gehoorzaamt nog ook. Hij is wel zo verstandig zijn snelheid te minderen, maar de klap is desondanks hard. De organisatie heeft even tijd nodig de brokstukken op te ruimen en dat betekent maar één ding: safetycar. De achterstand van Alonso is nu te verwaarlozen, hij rijdt zo alsnog naar de overwinning. Plan geslaagd en wat nog mooier is: niemand heeft het bedrog in de gaten.

Flavio Briatore geflankeerd door Fernando Alonso (l) en Nelson Piquet jr.

Tot Piquet een jaar later op zoek moet naar een nieuwe baan. Dat pikt hij niet, Nelson brengt fijntjes naar buiten hoe Alonso een jaar eerder aan de winst kwam in Singapore. Briatore gooit het op rancune van Piquet, maar als de FIA een officieel onderzoek aankondigt, weet Renault genoeg. Briatore wordt op staande voet ontslagen.

Rugby

Wie: Harlequins/Tom Williams

Vergrijp: blessure simuleren met een nepbloedcapsule

Als er één sport is waar ze prat gaan op sportiviteit is het wel rugby. De manier waarop voetballers omgaan met scheidsrechters? Rugbyers kijken er met dedain op neer. Maar Tom Williams en zijn Harlequins uit Londen hebben in 2009 even niets te maken met de etiquette van de sport. Tegenstander Leinster is veel beter en Williams wordt aan alle kanten voorbijgelopen. Hij kan niet meer, maar zijn coach is door zijn wissels heen. Volgens de reglementen mag er alleen nog gewisseld worden als er bloed in het spel is. Daar weet de coach wel wat op. Williams wordt gesommeerd om als een Lothar Matthäus naar de grond te gaan, de verzorger geeft hem een capsule van nepbloed die Williams vervolgens open bijt. De scheids kan niet anders dan een wissel toestaan, er komt een verse kracht in bij de Harlequins. ‘Bloedend’ verlaat Williams het veld. Het toneelstuk heeft geen invloed op het resultaat, Leinster wint eenvoudig.

En nou komt het: na afloop krijgt Williams last van zijn geweten. Hij maakt het bedrog openbaar, maar die eerlijkheid wordt niet gewaardeerd. Hij krijgt een schorsing van drie jaar.

Basketbal

Wie: Spaanse paralympiërs

Vergrijp: handicaps faken

Wie Spanje ziet basketballen op de Paralympics van 2000 vraagt zich af wat de spelers mankeert. Een beperking is immers noodzakelijk om mee te mogen doen aan het toernooi. Fysiek is er weinig mis met de Spanjaarden, maar in het hoofd des te meer. Bijna alle spelers hebben een IQ van 70 of lager en dat volstaat ruimschoots voor deelname.

Spanje is in Sydney dan wel niet de slimste ploeg, maar wel de beste. Verreweg. Zoals de Amerikaanse basketballers hun tegenstanders vernederen op de gewone Spelen, doen de Spanjaarden dat op het paralympische onderdeel. De gouden medaille is de logische climax na een voortreffelijk toernooi. Maar dan komt de aap uit de mouw. Journalist Carlos Ribagorda publiceert een ontluisterend artikel over de gehandicapte sporters die helemaal niet gehandicapt zijn. Althans, tien van de twaalf niet. Hoe hij dat zo zeker weet?

De nieuwste Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Ribagorda was zelf een van de spelers. In aanloop naar het toernooi meldt hij zich bij wijze van experiment bij het team. Hij krijgt een bloeddrukmeting, doet zes sit-ups en dat blijkt voldoende voor een selectie. Zonder ook maar één vraag over zijn verstandelijke vermogens. Met het IQ van de Spanjaarden is dan misschien weinig mis, dat kunnen we over het EQ, de emotionele intelligentie, niet zeggen.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Sport
  • ANP, Pro Shots, BEST IMAGE e.a.