Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Johan Derksen: 'Ik heb volkomen lak aan die hele woke-beweging!'

Derksen vindt dat we de strijd moeten aangaan met de woke-beweging. 'Het is een soort vorm van terreur'.

Johan Derksen

De woke-beweging is ontstaan in de VS en krijgt ook in Nederland steeds meer voet aan wal. De term 'woke' betekent letterlijk 'wakker zijn' en staat voor een bepaalde mentaliteit. Aanhangers van de beweging zeggen zelf misstanden in de maatschappij aan te willen kaarten en doen dat vooral door anderen op hun gedrag/woorden aan te spreken. De kritiek is dan ook dat de denkwijze van deze groep behoorlijk schuurt met de vrije meningsuiting. Elk woordje wordt naast de zogenaamde deugmeetlat gelegd. En waar mogelijk wordt er 'gecanceld'.

'Terreur en intimidatie'

Dat merkt ook professionele bromsnor Johan Derksen. Aan tafel bij VI Vandaag haalt hij dan ook flink uit naar de aanhangers van dit 'nieuwe geloof'.

"Ik vind dat je de strijd moet aangaan met die hele woke-beweging", betoogt de tv-persoonlijkheid. 'Het is een soort vorm van terreur en intimidatie."

Akwasi

Vervolgens haalt Derksen het Akwasi-incident aan. In 2020 toonde VI-presentator een zwart geschminkte man met een zwartepietenpak en een stuk karton met daarop de tekst: ‘Zwarte Piet Lives Matter’ op een scherm. Johan Derksen schoot in de lach en zei: “Dat is dan wel een held. Maar weten we zeker dat dat niet Akwasi is?”.

Deze opmerking spleet meninghebbend Nederland in tweeën: veel mensen vonden dat het grapje wel kon, anderen betichtten Derksen van racisme. De voetbalanalist kreeg zelfs doodsbedreigingen aan zijn adres.

Sunny Bergman

"Dan gaan ze cancelen. Dat heb je bij ons ook gezien", vervolgt de oud-profvoetballer. "Dan gaan ze adverteerders bellen om niet meer bij dit programma te zitten. (...) Ik vind het ziekelijk." Derksen stelt dat wanneer iemand een afwijkende mening heeft, er direct een etiket op geplakt wordt; racist, homofoob, seksist.

Een van de mensen die destijds haar pijlen op Derksen en Veronica Inside richtte, was documentairemaakster Sunny Bergman. "Die heeft van de daken geschreeuwd dat dit programma van de buis moest. Adverteerders mochten niet meer bij ons adverteren. We waren allemaal racisten."

'Volkomen lak!'

Maar volgens Johan Derksen had Bergman de uitzending niet eens gezien. Dat zou ze zelf in een interview met de VARA-gids hebben gezegd. "Die had al haar wijsheden van social media. En dat doen heel veel mensen uit die woke-beweging."

Na zijn relaas stelt Derksen dat hij inmiddels financieel onafhankelijk is. Hij hoeft naar eigen zeggen dus helemaal niet bang te zijn om 'gecanceld' te worden. "Ik blijf gewoon mezelf. Ik heb volkomen lak aan die hele woke-beweging!", aldus de man die zijn mening nooit onder stoelen of banken steekt. "Haar (Sunny Bergman, red.) mening is zaligmakend. Ari Boomsma gedraagt zich als Here Jezus in Nederland. Want andere normen dan die van Ari Boomsma zijn niet toelaatbaar. Maar moet ik dan ook op yoga?!"

Entertainment
  • VI Vandaag
  • Patrick van Emst/Brunopress.n