Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Kuipers stuntelt op tv: 'Uh, dat exact, eh, om en nabij...'

De minister van Volksgezondheid schoof aan bij talkshow BEAU, maar begon te hakkelen toen hem werd gevraagd naar enkele basismaatregelen uit z'n eigen portefeuille.

Kuipers

Het piept en het kraakt rondom het coronabeleid in Nederland. Omikron heeft het speelveld veranderd en het draagvlak voor veel maatregelen neemt in rap tempo af. Dat blijkt ook uit een gedragsonderzoek van het RIVM. En natuurlijk uit de geplande acties van nachtclubs en discotheken; veel van hen gooien dit weekend hun deuren open voor publiek. De maat is vol, aldus verschillende belangenorganisaties.

Onderbezetting

En ook op andere vlakken zwelt de kritiek aan. Door een combinatie van het mildere ziekteverloop en hoge besmettelijkheid, rijst de vraag of de huidige quarantaineregels nog wel volstaan. De besmettingen zijn torenhoog, waardoor het ziekteverzuim spectaculair toeneemt. Het gevolg daarvan: zware onderbezetting. Zo rijden er zelfs minder treinen en sluiten sommige winkels hun deuren wegens personeelstekorten.

Kuipers bevestigt dat probleem aan tafel bij BEAU (klik hier voor de uitzending): "Waar ik me het meeste zorgen over maak in de zorg, maar ook in andere sectoren, is de uitval van personeel."

Kuipers weet het niet

De Zorgminister begint dan zelf over de duur van de isolatieperiode en quarantaineregels, waarop tafelgast en Telegraaf-verslaggever Wouter de Winther reageert. De Winther wil namelijk weten of "de isolatieperiode nou zeven dagen" duurt. Geen rare vraag aan de minister van Volksgezondheid, echter moest deze het antwoord schuldig blijven.

"Uh, dat exact, eh, om en nabij...", aldus Ernst Kuipers. "Sorry dat ik dat niet exact eh... weet", perst hij er dan nog met moeite uit, waarna hij gered wordt door Frank Evenblij die over de sluitingstijden van de horeca begint.

Al met al een opvallend moment aan tafel bij Beau. Het gaat tenslotte over een regel die ervoor zorgt dat winkels soms moeten sluiten, de NS niet genoeg treinen kan inzetten en ga zo maar door. Een behoorlijk ontwrichtend beleid, kun je wel stellen. Het is dan ook ergens wel begrijpelijk dat de verantwoordelijke minister, namelijk die van Volksgezondheid, de nodige kritiek te verduren krijgt na zijn optreden bij Beau.

Nieuws
  • BEAU, Metro Nieuws
  • Pro Shots/Koen Laureij