Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Kluun: ‘Je ziet me niet meer in de clubs, die tijd is voorbij’

Het lezen van boeken is niet aan iedereen besteed, maar Kluun heeft iets bedacht om DJ ook toegankelijk te maken voor niet-lezers. Een luisterboek mét geluidseffecten en muziek die het verhaal tot leven wekken. “Als DJ Thor in zijn Maserati rijdt, hoor je ook écht de motor van een Maserati.”

Kluun

Toen DJ uitkwam hebben we je daarover geïnterviewd bij jouw thuis, maar dat is al vijf jaar geleden. Waarom komt er nu pas een luisterversie?

“Destijds heb ik er niet eens aan gedacht. Luisterboeken waren toen vooral in Duitsland populair, omdat je daar van die lange afstanden rijdt. Ik heb dit hele project met Storytel gedaan, ik weet niet eens of dat toen al bestond in Nederland. Ik loop drie keer in de week hard. Eerst luisterde ik podcasts, nu alleen nog maar boeken. Vind ik veel leuker. Van Komt een vrouw bij de dokter is ook een luisterboek, maar dat heb ik niet eens zelf gedaan. Familieopstelling wilde ik per se zelf doen, omdat het in het Brabants moest. Daar heb ik een Storytel-award voor gewonnen die ik ook heel graag wilde winnen. Daarna dacht ik: wat is nog meer geschikt als luisterboek? DJ! Met muziek van DJ Bart Thimbles, zo waan je jezelf helemaal in een club in Las Vegas, of op Burning Man. Het is precies zo geworden als ik voor ogen had.”

Goed idee wel, een luisterboek over een dj mét muziek. Kwam daar de oude reclamejongen om de hoek kijken?

“Nou, we hebben ook een lp gemaakt, nu ben ik de eerste schrijver met een lp, dat is wel een reclameding. Maar ik kom veel op middelbare scholen, veel jongeren lezen alleen voor hun boekenlijst en gaan echt niet voor hun plezier naar de boekhandel. Ik hoop dat ze dit wél leuk vinden. Ik dacht: als het nou met één boek moet kunnen lukken, dan met DJ. Het is een metafoor van deze tijd, een dj die verwikkeld raakt in een seksschandaal. Lezers boven de vijftig vinden Familieopstelling leuker, maar bij festivals hoor ik altijd dat ze DJ zo gaaf vinden. Ik vond dat er meer in zat.”

Je vertelde destijds dat je vijf jaar over het boek hebt gedaan. Zo lang zal het inspreken niet hebben geduurd, maar toch, het zijn dik 300 pagina’s. Pittige klus?

“Viel mee, uurtje of tien. Bij een boek kijkt een redacteur mee en dan schrap je nog wat zinnen, maak je kleine correcties. Nu luisterde iemand van Storytel het nog na. Die haalt leesfoutjes eruit, een verkeerde uitspraak. Voor mij geen probleem, ik was na twee uur weer klaar. Maar vervolgens zijn alle beats weer aangepast aan mijn stem zodat het weer helemaal klopt. Pfff, het is echt een gigaproject geweest. Als hoofdpersoon DJ Thor in zijn Maserati rijdt, hoor je ook écht de motor van een Maserati. Zo is het boek helemaal tot leven gekomen.”

Ik wil je niet beledigen, maar je bent inmiddels 55-plusser. Heb je nog altijd raakvlakken met de festivalcultuur en dancemuziek?

“Ik hoor dat jij ook uit Brabant komt, vier je carnaval, als dat los van corona zou kunnen?”

Niet echt.

“Carnaval is net als muziek leeftijd overstijgend. Ik houd van techno en pak met mijn vrienden altijd wel één of twee dagen mee van het Amsterdam Dance Event. Mijn oudste dochter doet dat ook en op Lowlands lopen ook alle leeftijden door elkaar heen, net als met carnaval. Maar bij twee dagen ADE en één festival per jaar houdt het tegenwoordig wel op. Je ziet me niet meer in de clubs, die tijd is voorbij.”

Waarover gaat je volgende boek?

“Dat is bijna af: Help, ik heb een puber! Ik ben vol in de wereld van 16-jarigen gedoken en heb me verdiept in alles waar ze mee te maken krijgen. Seks, drugs, alcohol, gamen; noem maar op. Ik ben echt heel veel te weten gekomen wat ik nog niet wist. Het is een hulpboek, een beetje op dezelfde toon als Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt! Soms grappig en serieus, soms ook flauw. Als het goed is, verschijnt het in september.”

Lp van Kluun en DJ Jean winnen?

Ter ere van het luisterboek, exclusief te verkrijgen bij Storytel, lanceert Kluun in samenwerking met DJ Jean een limited edition-lp. Op de A-zijde is daar een fragment uit het luisterboek te horen, op de B-zijde een exclusieve track van DJ Jean, geïnspireerd op het personage Thor uit DJ. Panorama mag vijf lp’s weggeven. Om in aanmerking te komen hoeft u alleen even een mailtje te sturen naar info@panorama.nl o.v.v Kluun en het goede antwoord te geven op de vraag: wat is de echte naam van Kluun? Succes!