Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Holleeder voor het laatst aan het woord: ‘Ze zijn allemaal hetzelfde’

Vandaag heeft Willem Holleeder voor het laatst gesproken in het hoger beroep tegen zijn levenslange gevangenisstraf. Het hof kreeg de complimenten, maar over andere personen was ‘De Neus’ minder positief. ‘De laatste dag, hè. Daarna kan ik niets meer zeggen. Je bent natuurlijk altijd wat vergeten. Maar het is de laatste dag, dus ik ga m'n best doen.’

Holleeder voor het laatst aan het woord: ‘Ze zijn allemaal hetzelfde’

Het zal even duren voordat we weer iets horen over Willem Holleeder. De Crimineel kreeg vandaag de gelegenheid om te spreken tijdens de laatste dag van zijn strafzaak in hoger beroep. Holleeder sprak zijn dank uit voor het harde werken van het hof, maar andere mensen kregen een veeg uit de pan.

Kroongetuigen

Zo bekritiseerde Holleeder onder andere kroongetuigen Fred Ros en Peter la Serpe. Hoewel hij toegaf dat ze ‘geen domme mensen zijn’, liet hij duidelijk zijn minachting horen. “Ze zijn allemaal hetzelfde”, sprak de Neus. “Ze willen allemaal geld, en niet zitten. Ik heb daar wel moeite mee.”

Het feit dat Fred Ros - volgens Holleeder verantwoordelijk voor de moord op Cor van Hout - aan een nieuw leven in een getuigenbeschermingsprogramma is begonnen, vindt hij een moeilijke zaak. “Het is voor mij onbegrijpelijk dat ik hier heb gezeten met de moordenaar van Cor, terwijl ík ervoor ben veroordeeld. Fred Ros is de moordenaar, maar loopt gewoon vrij rond. Ik vind dat niet kunnen.”

Astrid

Uiteraard haalde Holleeder ook flink uit naar zus Astrid, die in het geheim opnames maakte waarin haar broer belastende uitspraken deed. Ook zat ze vaak in de getuigenbank tegen haar broer. Volgens Holleeder ging het echter verder dan dat: "Het OM heeft Astrid de regie laten voeren", sprak hij. "Ik weet dat er veel meer opnames zijn, maar dat die ontlastend zijn. Die heeft ze gewoon niet gegeven.”

Tegen Holleeder is in het hoger beroep opnieuw levenslang geëist. Volgens het OM heeft hij vijf keer een moordopdracht gegeven tussen 2003 en 2006. Holleeder zegt zelf dat hij onschuldig is. Op 24 juni doet het hof uitspraak.

Misdaad
  • Peter Smulders