Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

‘Iedereen is bang voor John de Mol’

Volgens voormalig radiodirecteur Erik de Zwart heerst er een ‘angstcultuur’ rond de baas van Talpa.

‘Iedereen is bang voor John de Mol’

Nu er steeds meer bekend wordt gemaakt over de perikelen rond The Voice of Holland, wordt er ook een tipje van de sluier gelicht over de rest van de mediawereld. Zo werd er in het AD gisteren door oud-medewerkers van Talpa verteld over de ‘angstcultuur’ die er heerst bij het bedrijf van John de Mol.

“Iedereen is bang voor hem”, vertelt oud-radiodirecteur van Talpa Radio International, Erik de Zwart. “Als John de Mol de werkvloer op loopt, klikt het personeel met de hakken. Bang voor de grote baas.” Protest tegen de mening van de baas, levert volgens De Zwart vaker dan niet ontslag op. “Ga je er tegenin, dan is het exit voor je.”

Hete koffie

De Zwart is één van de weinige mensen die niet anoniem over zijn ervaringen vertelt. Dat heeft zo zijn redenen. “Iedereen is op zijn hoede voor De Mol, 100 procent”, vertelt een andere oud-werknemer. De chef van Talpa zou volgens de geruchten vaak venijnig op zijn werknemers reageren, ook om kleine zaken, zoals de temperatuur van de koffie. “Soms vraag je je af waar John de Mol de tijd vandaan haalt, maar hij ziet alles”, zegt een ander. “Als er een item is dat hem niet zint in Shownieuws, dan hangt hij dezelfde avond nog aan de telefoon met de hoofdredacteur.”

Sekte

Slechts een kleine groep mensen zou aan de toorn van de chef ontkomen: ‘het Talpa-kliekje’. "Als je daarbij hoort, blijf je buiten schot", legt een medewerker uit. "Erland Galjaard en Wendy van Dijk horen erbij. Jeroen Rietbergen en Sander Vahle, de (ex-)partners van zus Linda. Ronald Molendijk en Jeroen van der Boom ook. Het is bijna een soort sekte."

‘Manipulatief en intimiderend’

Niet alleen het gedrag van De Mol zelf, maar de hele gang van zaken bij het bedrijf zou volgens de oud-werknemers niet door de beugel kunnen. In de verklaringen in het AD is te lezen dat een ‘manipulatieve, intimiderende manier van leidinggeven’ de norm is. “Naar boven likken en naar beneden trappen", beschrijft een van de oud-medewerkers.

Entertainment
  • BrunoPress