Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Ridouan T. had drie verschillende ontsnappingsplannen

Er zijn nieuwe documenten aan het dossier over advocaat Youssef T. toegevoegd. Daaruit blijkt volgens NRC dat hij en zijn neef, Ridouan T., verschillende manieren zochten om een ontsnapping uit de EBI te organiseren.

Ridouan T. had drie verschillende ontsnappingsplannen

De twee neven zijn sinds begin vorig jaar bezig geweest met het plannen van een uitbraak. Daarbij zorgde advocaat Youssef T. dat zijn neef contact kon houden met de buitenwereld. Dat deed hij onder andere door met zijn iPad foto’s te maken van teksten die Ridouan op had geschreven. Die teksten stuurde hij vervolgens via Signal, een app waarmee versleutelde berichten kunnen worden verzonden, naar andere leden van de Mocro-maffia.

Uitbraak

Uit een aantal van die berichten blijkt dat Ridouan T. verschillende plannen op tafel had liggen om uit de EBI te ontsnappen. Bij twee daarvan, onder de codenaam Bios, zou er grof geweld gebruikt moeten worden om het Marengo-kopstuk te bevrijden. Die ontsnapping had moeten plaatsvinden bij de EBI in Vught of uit de extra beveiligde gerechtsbunker in Osdorp, waar het Marengo-proces plaatsvindt.

“Het moet op navy seals-manier. Je denkt te makkelijk echt”, schrijft T. daarover in een bericht aan ene Jim. Wie er precies schuilgaat achter de naam ‘Jim’, is niet duidelijk. Dat geldt ook voor veel van de andere personen met wie Youssef contact had.

Gijzeling

Een andere optie, onder de codenaam Mega Mindy, was om een aantal bewakers van de EBI te gijzelen. Uit de berichten blijkt dat er informatie over vier medewerkers verzameld moest worden via de Belastingdienst. Die namen zouden echter mogelijk nooit doorgegeven zijn. Dat blijkt uit een door Ridouan geschreven tekst, gericht aan Youssef. “Haha, Je hebt die 4 namen nooit doorgegeven. En je hebt niet al mijn privébrieven verstuurd!”

In een schrift van Youssef T. werd later een mogelijke reden gevonden voor het achterhouden van de namen. Dat zou de advocaat gedaan hebben ‘vanwege Jaouad’. De politie neemt aan dat het gaat om Jaouad F., een neef Ridouan T. Die werd kort daarvoor aangehouden in Marokko.

Onderzoek

Volgende week, op 20 januari, staat de eerste openbare behandeling gepland, waarbij de rechtbank de voorlopige stand van zaken in het onderzoek zal bespreken. Hoofdonderwerp is de geheimhoudingsplicht van Youssef T. Aangezien zijn neef ook zijn cliënt is, zou hij zich kunnen beroepen op zijn verschoningsrecht. Volgens het OM zou daar echter geen sprake van zijn, omdat Youssef nu zelf verdachte is in het onderzoek.

Misdaad
  • NRC
  • Pro Shots