Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

NVWA: Shambala-kruidenmengsel Giel Beelen is gevaarlijk

Giel Beelen kwam al eerder onder vuur omdat hij slangenolie aanprees onder de naam Shambala. Nu blijkt het goedje ook nog eens gevaarlijk te zijn. 

NVWA: Shambala-kruidenmengsel Giel Beelen is gevaarlijk

‘Het vinden van de innerlijke zelf’, zo beschreef Giel Beelen het effect van Shambala vorig jaar. Destijds prees hij het aan bij al zijn volgers. Volgens Beelen zouden mensen die Shambala gebruiken gesterkt worden als zij ‘het roer omgooien na een periode vol conflicten’.

Nou, in dat geval kan Giel zelf wel een stevige dosis Shambala gebruiken, want het guru-goedje heeft hem de nodige conflicten opgeleverd. Vorig jaar kwam er een melding binnen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dat Shambala weleens gevaarlijk zou kunnen zijn, waarna de radio-host een stortvloed aan commentaar op zijn dak kreeg. Inmiddels heeft de NVWA onderzoek gedaan en de resultaten zijn niet mals.

Resultaat

‘Misselijkheid, braken en ernstigere effecten zoals hallucinaties, coördinatiestoornissen, verstoord zicht en verlamming’ zijn een aantal van de gevolgen die kunnen optreden bij herhaald gebruik van het ‘wondermiddel’ Shambala, aldus de NVWA. Zelfs bij eenmalig gebruik kan het al schadelijk zijn voor het centrale zenuwstelsel. “Dit kan leiden tot pupilverwijding, speekselvorming of een lage bloeddruk.”

Niet gebruiken

Het agentschap raadt mensen af om Shambala te gebruiken. Verkopers wordt bovendien gevraagd om te stoppen met de verkoop van de druppels. Ook OPEN-UP - een vergelijkbaar goedje - moet volgens de NVWA gemeden worden.

Nieuws
  • BrunoPress