Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hugo de Jonge hield opnieuw belangrijke documenten achter

Voor de zoveelste keer in korte tijd blijkt Hugo de Jonge belangrijke documenten over de invoering van coronamaatregelen verborgen gehouden te hebben.

Hugo de Jonge hield opnieuw belangrijke documenten achter

Dit keer zou het gaan om adviezen van een commissie die door De Jonge zelf is opgezet. De leden en oud-leden van de Begeleidingscommissie Digitale Ondersteuning Bestrijding Covid-19 laten in De Volkskrant weten dat hun adviezen pas na debatten en belangrijke besluiten naar de leden van de Tweede Kamer werden gestuurd.

De commissie moest adviezen geven over de verschillende apps die uitgebracht zijn door het ministerie van VWS: de CoronaChek-app en de CoronaMelder-app. Die adviezen werden voor de debatten over het invoeren van de apps aan De Jonge geleverd. Of hij ze ook op tijd doorstuurde naar de Kamer, was niet duidelijk voor de commissie.

“We zijn ons bewust van debatten die gaan plaatsvinden en doen ons uiterste best om voorafgaand daaraan advies aan de minister uit te brengen”, vertelde Erik Buskens, covoorzitter van de begeleidingscommissie. “Maar het is ons niet altijd direct duidelijk of en op welk moment dat wordt verwerkt en wordt gedeeld met de Kamer.”

Te laat

Nu blijkt dat veel werk van de commissie helemaal niet op tijd aan de leden van de Tweede Kamer werd gepresenteerd. In De Volkskrant wordt een voorbeeld gegeven van twee adviezen over de CoronaMelder, die pas twee nagen voor de invoering van de app binnenkwamen. Destijds was de invoer van de melder al lang goedgekeurd.

Vorige week bleek De Jonge al een ander belangrijk advies te laat naar de Kamer te hebben verzonden. Het ging om een rapport met kritiek over het 2G- en 3G-beleid, dat op 17 november werd gepubliceerd. Pas op 24 december, weken nadat het debat over het 2G-wetsvoorstel oorspronkelijk was gepland, werd het document naar de Kamerleden verzonden.

Nieuws
  • BrunoPress