Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Proces tegen advocaat Youssef T. begint deze maand

Op 20 januari begint 26Mandel, het proces tegen advocaat Youssef T., de neef van Mocro maffia-kopstuk Ridouan T.

Proces tegen advocaat Youssef T. begint deze maand

Youssef T. werd begin oktober vorig jaar opgepakt door de politie voor het plannen van een uitbraakpoging uit de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Hij zou samen met Ridouan op zoek zijn geweest naar gegevens van gevangenispersoneel, zodat hij ze om zou kunnen kopen of bedreigen in de aanloop naar de geplande ontsnapping.

Naast het voorbereiden van de uitbraakpoging, zou de advocaat er ook voor hebben gezorgd dat zijn neef zijn criminele organisatie verder kon aansturen vanuit zijn cel. Youssef T. gold daarbij als ‘boodschapper’ tussen de EBI en de buitenwereld.

Onderschepte berichten

De Landelijke Recherche kreeg vermoedens dat de twee neven in het geheim informatie uitwisselden aan de hand van ontgrendelde PGP-berichten. Die wekten de suggestie dat T. nog steeds invloed had op zijn organisatie. “Uiteindelijk zagen we dat de twee tijdens bezoeken spraken over krantenartikelen maar intussen heimelijk met elkaar communiceerden via geschreven teksten”, vertelde hoofdofficier John Lucas van het Landelijk Parket aan De Telegraaf.

Sinds de aanhouding is het voor advocaten verboden om laptops en andere gegevensdragers mee te nemen naar de Extra Beveiligde Inrichting. In principe waren gegevensdragers van advocaten al langere tijd verboden in de EBI - in tegenstelling tot in andere gevangenissen - maar ze werden gedoogd door de bewaking. Daar kwam na de geruchten over een uitbraakpoging een einde aan.

Extra beveiliging

Naast het opnieuw handhaven van het verbod op laptops en andere gegevensdragers, worden er ook andere beveiligingsmaatregelen gebruikt om de dreiging van Ridouan T. te minimaliseren. Hij heeft onder andere nieuwe bewakers gekregen. Zij dragen volgens EenVandaag bivakmutsen om hun anonimiteit te bewaken, mogelijk zodat ze geen slachtoffer van de eerder genoemde bedreigingen kunnen worden. "De huidige detentie-omstandigheden waarmee T. wordt geconfronteerd zijn voor Nederland uniek”, vertelt Thomas van der Horst, de detentie-advocaat van T. aan EenVandaag. De cipiers rondom de hoofdverdachte in het Marengo-proces dragen andere outfits en de glazen wanden in T. zijn omgeving zijn afgeplakt, zodat hij niet kan zien wie er verder aanwezig is.

26Mandel

Op dit moment zit Youssef T. nog in bewaring. Het proces tegen de advocaat begint op 20 januari 2022. Als eerste zal er een pro-forma zitting plaatsvinden. Daarbij wordt ingegaan op de stand van zaken van het onderzoek. Inhoudelijke behandeling volgt later.

Misdaad
  • BrunoPress