doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Winston Gerschtanowitz: ‘Marble Mania zorgt voor een knikker-boost’

Niemand gaf er een knikker, eeh, stuiver voor, maar Marble Mania groeide begin vorig jaar uit tot een onverwacht groot succes. Zo groot zelfs dat er nu een tweede seizoen komt. Ook presentator Winston Gerschtanowitz (45) kan het amper geloven.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-61e76ba608530 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61e76ba608530 img{#fig-61e76ba608530 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-61e76ba608530 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61e76ba608530 img{#fig-61e76ba608530 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-61e76ba608530 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61e76ba608530 img{#fig-61e76ba608530 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-61e76ba608530 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61e76ba608530 img{#fig-61e76ba608530 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Marble Mania

Een show met knikkerende BN’ers waar anderhalf tot twee miljoen mensen naar kijken: verklaar dat eens.

“Mooi, hè? Voordat vorig seizoen de eerste aflevering werd uitgezonden, werd er natuurlijk sceptisch naar Marble Mania gekeken. Zo van: wat kan dat nou worden, een knikkershow? Zelf hadden we – Jack van Gelder, die opnieuw het commentaar verzorgt, en ik – tijdens de opnames eerlijk gezegd het gevoel dat het twee kanten op kon gaan. Of het zou een van de grootste flops aller tijden worden, of een succes, vermoedden we. Maar dat het zó’n groot succes werd, hadden we niet verwacht. Blijkbaar sprak het veel mensen aan dat het veel en veel grootser was dan een simpele knikkershow, met natuurlijk al die schitterende banen. Marble Mania werd uitgezonden op donderdag, nu ook weer, maar complete gezinnen keken het in het weekend terug.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Wie knikkert er tegenwoordig nog?

“Ik denk dat je je daar op verkijkt. Je wilt niet weten hoeveel kinderen – en volwassenen net zo goed – aan het knikkeren geslagen zijn. Via Instagram kreeg ik talloze filmpjes toegezonden van gezinnen die gezellig aan het knikkeren zijn. Laatst nog, van een vriendin van me. Samen met haar zoontje had ze een knikkerbaan gebouwd. En dat was echt omdat dat ventje dat zélf wilde. Vergis je niet hoor, knikkeren leeft ontzettend onder kinderen. Loop maar eens een willekeurige speelgoedwinkel binnen. Daar liggen nog steeds bakken vol met knikkers. Dankzij Marble Mania heeft de populariteit van knikkeren een boost gekregen, dat weet ik zeker.”

Welke BN’ers heb je dit seizoen zo gek gekregen?

“Darters Raymond van Barneveld, Michael van Gerwen en Vincent van der Voort, oud-sporters Remy Bonjasky, Henk Grol en Marit Bouwmeester, oh, en de familie Meiland. Martien en Erica en hun twee dochters Maxime en Montana. Precies wat je ervan verwacht als je hoort dat de familie Meiland meedoet aan een show als Marble Mania, gebeurde ook. Het was hilarisch. Weet je wie ook leuk waren? Roué Verveer, Jandino Asporaat en... Kom, hoe heet ie nou? Die man van Tante Es?

Jörgen Raymann?

“Ja, precies! Met hen heb ik gehuild van het lachen. Omdat ze elkaar constant aan het afzeiken waren. Het was vreselijk leuk. Ik ben er heel blij mee dat we zulke topnamen hebben weten te strikken. Dat is natuurlijk altijd maar afwachten, wie er mee willen doen.”

Hoe was het om te knikkeren met de mannen van Veronica Inside?

“Ha, je kunt wel zeggen dat dat een wonderlijke aflevering is geworden. Ze hebben ooit live in hun eigen show openlijk gesolliciteerd naar deelname, maar nu ze het daadwerkelijk zover was, wisten ze zichzelf moeilijk een houding te geven. Waar zijn we in godsnaam mee bezig, riepen ze natuurlijk. Maar toen die knikkers eenmaal aan het rollen waren, gingen ze er vol in mee, hoor. Wilfred had zelfs het gelukssjaaltje van zijn zoon om. Uiteindelijk vonden ze het hartstikke leuk, al durfden ze dat natuurlijk niet te veel te laten blijken.”

Zijn er nog dingen in de show die anders zijn ten opzichte van vorig seizoen?

“Jazeker, als je al denkt dat de banen vorig jaar spectaculair waren, dan kijk je dit jaar je ogen helemáál uit. Verder is er nu publiek bij. Voor mij als presentator was het daardoor veel gaver om te doen. Omdat ik nu de energie van een studio vol mensen voelde. Zeker omdat het publiek is ingedeeld in vakken en zij een van de BN’ers aanmoedigen. Als die namelijk wint, wint het publiek zelf ook een mooie prijs. Dus dan juichen ze vanzelf wel.”

Heeft Jack van Gelder er nog een Dennis Bergkamp-momentje in zitten?

“Ha, wie weet. Zelf ben ik al hartstikke enthousiast als die knikkers rollen, de kandidaten zijn dat net zo goed, maar met het enthousiasme van Jack van Gelder is het plaatje pas echt compleet. Het leuke is dat andere landen die Marble Mania uitzenden dat hebben overgenomen en de microfoon aan een lokale Jack hebben gegeven. In welk land het ook wordt uitgezonden, overal zit zo’n fanatiekeling te schreeuwen alsof het de WK-finale is.”

Marble Mania is vanaf donderdag 6 januari wekelijks om 20.30 uur te zien op SBS6.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws