Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

GroenLinks en Partij voor de Dieren dienen wetsvoorstel in om vuurwerkverbod permanent te maken

Als het aan Klaver en Ouwehand ligt, is het definitief afgelopen met het geknal en het geknetter aan het einde van het jaar.

Vuurwerkverbod

Oud en Nieuw is al eventjes niet meer wat het ooit was. Vuurwerk mocht de afgelopen jaarwisselingen niet verkocht, gekocht of afgestoken worden, waardoor het echte spektakel op veel plekken uitbleef.

Dat heeft alles te maken met corona, aldus het demissionaire kabinet. Hun argumenten: ziekenhuizen ontlasten en zorgen dat mensen niet gezellig bij elkaar gaan staan op het aftelmoment. Dat zou, zo werd nadrukkelijk gezegd, tijdelijk zijn. Echter zetten sommige partijen nu in op een permanent verbod. Corona of geen corona.

Klaver en Ouwehand

GroenLinks en Partij voor de Dieren zijn daar kartrekkers in. De kruitdampen van de sterretjes, cobra's en ander spul dat toch werd aangestoken, zijn nog niet opgeklaard, of Klaver en Ouwehand dienen een wetsvoorstel in. Deze week nog. Hun inzet: een permanent vuurwerkverbod voor heel Nederland.

In eerste instantie wilden de partijen enkel zwaar vuurwerk (uit de categorie F3) verbieden. Maar omdat dat volgens de Raad van State lastig te handhaven is voor de politie, zetten ze nu in op een verbod voor al het F3 én F2 vuurwerk.

In andere woorden: ze willen dat alles behalve kindervuurwerk - knalerwten, sterretjes, trektouwtjes - wordt geband, met ingang van de volgende jaarwisseling.

'Een feestelijk moment'

"Laten we zorgen dat Oud en Nieuw weer voor iedereen een feestelijk moment wordt", licht Jesse Klaver toe in een verklaring. "Met een glas champagne om 12 uur, professionele vuurwerkshows en de beste wensen voor de mensen die we liefhebben. Maar zonder hulpverleners die aangevallen worden en eerstehulpposten die overstromen met vuurwerkslachtoffers."

Of genoeg partijen het wetsvoorstel zullen steunen, is echter nog allerminst zeker. Veel rechtse partijen zijn immers tegen een verbod. Daarnaast zijn partijen als D66, CDA en SP verdeeld over de kwestie. Deze week dienen GL en PvdD hun voorstel in, zodat de Kamer er binnenkort over kan stemmen.

Nieuws
  • Volkskrant, GeenStijl
  • Patrick van Emst/Brunopress.nl