Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

OMT-lid: Mensen moeten 'niet te veel hoop' hebben

Of er na een periode van harde lockdown eindelijk weer grote versoepelingen komen vanaf volgende week? 'Onwaarschijnlijk', aldus OMT-lid Marc Bonten.

Versoepelingen

De infectieziektendeskundige zei dat gister in een uitzending van Nieuwsuur. Komende vrijdag komt het Outbreak Management Team weer bij elkaar om na overleg een advies richting het demissionaire kabinet te schuiven. Echt grote veranderingen hoeven we echter niet te verwachten, zegt Bonten.

'Niet te veel hoop'

De grootste reden daarvoor is volgens het OMT-lid de omicronvariant. Wat betreft het afschaffen van de maatregelen moeten mensen volgens hem dan ook "niet te veel hoop" hebben. Mocht het OMT het eventueel wel zien zitten om enkele versoepelingen door te voeren, dan zal zij adviseren dit stapsgewijs te doen.

Bonten: "Als er ruimte is voor versoepeling, denk ik dat het OMT zal zeggen: ga dat in kleine stapjes doen en ga steeds kijken wat er gebeurt."

Het demissionaire kabinet laat het advies van het OMT altijd vrij zwaar meewegen in haar beslissingen. Komende vrijdag komt het team wederom met raadgeving rondom de maatregelen en een week later nemen de heren en dames in Den Haag een definitieve beslissing over een eventuele verlenging van de lockdown.

1 februari

Inmiddels is wel duidelijk geworden dat er vol wordt ingezet om het coronapaspoort vanaf 1 februari te laten verlopen. Dit betekent dat het toegangsbewijs negen maanden na de laatste oorspronkelijke vaccinatiereeks komt te vervallen. Zonder booster is 'ie dus niet meer geldig, maakte Hugo de Jonge gister bekend.

In andere landen in Europa hanteren ze al zo'n 'boosterplicht'. Dat is ook de voornaamste reden waarom Nederland nu ook zo'n verloopdatum invoert.

Nieuws
  • Nieuwsuur, De Telegraaf
  • Pro Shots/Zuma Press