Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Rutte durft beloftes over nieuw kabinet niet aan: “Mensen zullen het in de praktijk zien”

Na 3 kabinetten heeft onze minister-president het dan eindelijk door: beloftes maken schuld. Daarom slaat hij ze voor zijn nieuwe kabinet helemaal over.

Rutte durft beloftes over nieuw kabinet niet aan: “Mensen zullen het in de praktijk zien”

De beste man (u kent hem misschien nog van de toeslagenaffaire, zijn gebrek aan actieve herinneringen of zijn onzelfzuchtige hulp bij de carrièreontwikkeling van zijn medepolitici) hield zijn lippen stijf op elkaar, toen hij deze ochtend belaagd werd door de media op het Binnenhof.

353 dagen nadat het Kabinet-Rutte III op 15 januari 2021 zijn ontslag aanbood, is het dan nu eindelijk zover: het nieuwe kabinet is rond. Genoeg tijd om een goed plan op tafel te leggen, zou je denken. Helaas laat onze nieuwe (en oude) minister-president hier weinig over los. Hoewel hij naar eigen zeggen “heel blij” is met de leden van het nieuwe kabinet, wil hij geen valse verwachtingen scheppen.

“Laten we het maar in de praktijk laten blijken, want volgens mij denkt Nederland: het heeft een jaar geduurd, bring it on, laat het nou maar zien”, vertelt hij verslaggevers bij het Binnenhof.

Hoewel Rutte wel een “nieuw elan” belooft, blijft de hoe-vraag nog onbeantwoord. “Dat is echt iets dat in de praktijk moeten laten zien”, klinkt het uit de mond van onze regeringsleider. Laten we hopen dat “de praktijk” beter uitpakt dan tijdens zijn vorige kabinet, dat we vooral herinneren door de vele vergissingen, moties van wantrouwen en een recordaantal ontslagnemende bewindslieden.

“We gaan aan de slag”, zo sluit Rutte zijn korte toespraak in Den Haag af. De komende dagen zal hij als formateur de beoogde kabinetsleden ontvangen, waarna op 10 januari de beëdiging door koning Willem-Alexander zal volgen. Op de traditionele bordesfoto zullen naast 18 nieuwe kabinetsleden 11 oude bekenden van het vorige kabinet te zien zijn. Van onder andere Hugo de Jonge en Sigrid Kaag zijn we de komende vier jaar nog niet af.

Nieuws
  • Nu.nl, AD
  • BrunoPress