doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Rutte na gemaakte fouten: 'Kan mezelf niet als een soort hele nieuwe Rutte presenteren'

Niet alles verliep even soepeltjes in 2021 en daar is zeker ook Mark Rutte schuldig aan, geeft hij toe in een kerstinterview met De Telegraaf.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-61f1cbbca4a8b img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61f1cbbca4a8b img{#fig-61f1cbbca4a8b img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-61f1cbbca4a8b img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61f1cbbca4a8b img{#fig-61f1cbbca4a8b img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-61f1cbbca4a8b img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61f1cbbca4a8b img{#fig-61f1cbbca4a8b img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-61f1cbbca4a8b img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61f1cbbca4a8b img{#fig-61f1cbbca4a8b img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Rutte

De jaarwisseling staat voor de deur en dat betekent dat de eindejaars- en kerstinterviews weer met bosjes op je afgevuurd worden. Zo ook door De Telegraaf, met onze demissionair premier. Over de fouten die hij heeft gemaakt, het wantrouwen jegens de overheid en het gevoerde beleid, plus de rol die hij daar zelf in gespeeld heeft.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Vertrouwen in beleid gekelderd

Een van de zaken waar Rutte op reageert, is het vertrouwen in het coronabeleid. Of beter gezegd: het gebrek eraan, aangezien het vertrouwen op dit moment naar een dieptepunt is gekelderd. "Mensen zijn helemaal klaar met corona, al is dat een te makkelijke verklaring", aldus de demissionair premier.

"Ik heb fouten gemaakt, in de communicatie", vervolgt hij. "Ik heb in het begin te veel nadruk gelegd op de eigen verantwoordelijkheid van mensen en te weinig op de verplichte maatregelen."

Daarnaast vindt hij dat hij gefaald heeft om het Nederlandse volk te overtuigen van de basismaatregelen.

Ook vertrouwen in politiek heeft knauw gehad

Mensen zijn overigens niet alleen klaar met het beleid, ook het vertrouwen in de politiek an sich is gekelderd, zo blijkt. Volgens Rutte is de lange formatie een van de verklaringen daarvoor. Inmiddels is alles rond en staat er een nieuwe regering klaar, maar dat wil niet zeggen dat daarmee het vertrouwen direct hersteld is, weet ook de demissionair premier. "Nederland zal zeggen: laat het eerst maar eens zien."

Of hij zelf dingen helemaal anders gaat doen? Rutte: "Als een soort slang je huid afwerpen, daar geloof ik helemaal niet in." Hij kan zichzelf naar eigen zeggen niet "als een soort hele nieuwe Rutte" presenteren na alles wat er gebeurd is.

Wel wil hij verantwoordelijkheid nemen voor de toeslagenaffaire en het coronabeleid, waarbij hij eerstgenoemde als "verschrikkelijk" bestempelt. "En als ik fouten maak, dan heb ik die te corrigeren", aldus de VVD-leider.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws