Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Peter R. de Vries had wel beveiliging willen hebben'

Na de moord op Peter R. de Vries ontstond het beeld dat hij geen beveiliging wilde. Maar volgens zoon Royce de Vries zit dit toch iets ander in elkaar. Bij Nieuwsuur doet hij zijn verhaal.

'Peter R. de Vries had wel beveiliging willen hebben'

Moeizame communicatie

Volgens Royce wilde zijn vader inderdaad geen persoonsbeveiliging, maar had hij wel andere vormen van overheidsbeveiliging gewild. De communicatie daarover verliep echter moeizaam, zo vertelde hij gisteravond in Nieuwsuur. “Daar zijn gesprekken over gevoerd en dat is ook niet altijd goed gegaan”, zei Royce over de beveiliging die Peter R. de Vries was aangeboden.

“Het was bijvoorbeeld wel een patroon dat mails niet goed beantwoord werden of dat er in een heel laat stadium over zijn veiligheid contact met hem werd opgenomen. Terwijl hem bijvoorbeeld was toegezegd dat nog dezelfde dag werd gebeld, werd er uiteindelijk pas na drie weken gebeld. Dus dat ging gewoon allemaal heel moeizaam. De communicatie was gewoon niet optimaal”, stelt hij.

Interview

De Vries reageerde in de uitzending van Nieuwsuur op een aantal fragmenten uit een niet eerder uitgezonden interview met zijn vader. Dat werd in februari opgenomen door het praatprogramma.

De misdaadverslaggever sprak in het interview over de moord op Derk Wiersum, de advocaat van kroongetuige Nabil B. in het Marengoproces, en de rol van de overheid in zijn bescherming. Peter wist niet of Wiersum persoonsbeveiliging heeft geweigerd, maar stelde dat er ook ‘andersoortige beveiliging’ bestaat. “Dat is in mijn optiek niet of onvoldoende gebeurd”, zei hij daarover.

Onderzoek

Naar de beveiliging rondom Peter R. de Vries wordt op dit moment onderzoek gedaan door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Op verzoek van onder meer zijn familie wordt het onderzoek breder getrokken, zo wordt ook de beveiligingssituatie van de broer van de kroongetuige van van Wiersum meegenomen.

Misdaad
  • BrunoPress