Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

ME confronteert vuurwerkgooiende supporters rondom De Kuip

De klassieker Feyenoord-Ajax begint met een optreden van de ME, tassen illegaal vuurwerk en meerdere aanhoudingen.

De Kuip

Na onrust en aanhoudingen in Leeuwarden door Cambuur-Heerenveen eerder vandaag, worden er ook in Rotterdam veel boetes uitgedeeld. Kort voor de aftrap van de klassieke wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax werd de ME ingeschakeld om supporters weg te krijgen van het stadion.

Onrust rondom De Kuip

Dat supporters vanwege de coronamaatregelen niet vanaf de tribune naar de Eredivisie-wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax kunnen kijken, weerhield velen van hen er niet van om zich zondagmiddag toch rondom De Kuip te verzamelen. Nog een stuk drukker op de parkeerplaats werd het toen politie te paard en de ME besloten in te grijpen. Hoewel de spelersbus van Ajax de onrust probeerde te omzeilen met een alternatieve route, wisten Feyenoord-supporters alsnog vuurwerk naar de bus te slingeren. Ook de aanwezige politie moest dekking zoeken voor illegaal vuurwerk, rookbommen en gegooide flessen.

Waterkanonnen

Met waterkannonen ruimde de ME het terrein rondom De Kuip weer leeg, zo'n halfuur voor de aftrap. Dat de gemoederen hoog op zijn gelopen, komt niet als een verrassing. Het is de eerste keer dat de rivaliserende clubs tegen elkaar spelen sinds de overstap van voormalig Feyenoord-aanvoerder Steven Berghuis naar Ajax eerder dit jaar.

Beeld: ProShots

"De groep bleef actief en die wilden we daar weg hebben", vertelt een politiewoordvoerder aan lokale omroep Rijnmond over het besluit om de ME in te schakelen. Ook werden er meerdere supporters aangehouden. Om 14:30 uur, toen het startsignaal van de klassieker werd gefloten, was de rust weer min of meer wedergekeerd.

In Leeuwarden wordt rekening gehouden met nog meer onrust. Voor een deel van de stad, onder andere rondom het Cambuurstadion, werd zaterdagavond al een noodbevel afgekondigd, zodat de politie sneller kan ingrijpen.

Nieuws
  • Nu.nl, NOS
  • ProShots