Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Exit voor Grapperhaus als minister van Justitie en Veiligheid'

Ferd Grapperhaus zal in Rutte IV niet terugkeren op z'n oude post, zo lijkt het. Dat betekent dat we binnenkort een nieuwe minister van Justitie en Veiligheid krijgen.

Grapperhaus

Wie worden de ministers van kabinet-Rutte IV? Er zijn maar liefst 20 ministersposten te verdelen - Rutte III had er 16 - en hoewel nog niks vast lijkt te staan, sijpelt er her en der al wat nieuws door. Rutte wordt wederom premier, dat lijkt een zekerheidje.

Hoekstra en (hoogstwaarschijnlijk) Kaag lijken zich eveneens op te maken voor een plekje in het kabinet - en dus niet in de Kamer.

Niet verder

Toch zijn er ook wel wat bekende gezichten die van het toneel lijken te verdwijnen. Althans, van de plekken die ze nu innemen. Zo werd eerder al bekend dat het CDA dit keer niet de minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport mag aanleveren, wat automatisch een exit voor Hugo de Jonge betekent.

Of Hugo nog wel op een ander stoeltje mag plaatsnemen als minister is vooralsnog onbekend.

Grapperhaus

Het AD schrijft dat ook Tom de Bruijn (D66) en Ingrid van Engelshoven (D66), plus Stef Blok en Henk Kamp (VVD) geen ministerspost zullen bekleden in Rutte IV. Hetzelfde geldt voor Ferd Grapperhaus (CDA), die "niet in beeld zou zijn voor een tweede rondje" als minister van Justitie en Veiligheid.

CDA-baas Wopke Hoekstra zou volgens het AD maar al te graag in het gat zou duiken dat Grapperhaus achterlaat, maar volgens Haagse bronnen claimt de VVD het departement. In dat geval moet Wopke toch echt genoegen nemen met een ander baantje in Rutte IV.

Nieuws
  • AD
  • Pro Shots/Koen Laureij