doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Viktor Brand: ‘Iedereen uit de autosportwereld is bang voor imagoschade!’

Het Nationale Verkeersexamen is dit jaar terug van weggeweest. Onder anderen René le Blanc en Olcay Gulsen testen hun kennis van de theorie. Viktor Brand (50) praat de avond aan elkaar. Zou hij zelf nog slagen?
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-61f1e0a4e34ec img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61f1e0a4e34ec img{#fig-61f1e0a4e34ec img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-61f1e0a4e34ec img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61f1e0a4e34ec img{#fig-61f1e0a4e34ec img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-61f1e0a4e34ec img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61f1e0a4e34ec img{#fig-61f1e0a4e34ec img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-61f1e0a4e34ec img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61f1e0a4e34ec img{#fig-61f1e0a4e34ec img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Viktor Brand

Viktor! Wanneer kreeg je je laatste bekeuring?

“Daar moet ik even goed over nadenken, want ik heb een nieuwe auto met een heel fijne cruisecontrol. Hiervoor had ik een oude BMW 3-serie, heb ik bijna een half miljoen kilometers mee gereden, maar ik kon ’m maar niet wegdoen. Er waren tijden dat ik kon kwartetten met bekeuringen, want ik onthoud ook nooit waar die kasten staan. Voor mij is de A2 iedere keer weer als nieuw. Ik kreeg ook veel parkeerbonnen, maar nu zegt mijn telefoon zelf al dat ik Parkmobile moet aanzetten. Tegenwoordig valt het dus erg mee.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Hoe ziet het programma er ongeveer uit?

“De belangrijkste vraag is: als je vandaag opnieuw examen zou doen, zou je dan slagen? Vijftig mensen doen opnieuw hun theorie, onder wie zes BN’ers: Catherine Keyl, Olcay Gulsen, Bert van Leeuwen, Nienke Plas, René le Blanc en Rayen Panday. Heel stoer, want er is natuurlijk wel aan afbreukrisico. Die andere 44 hebben allemaal een verhaal in het verkeer. De een had 400 rijlessen nodig, de ander heeft een zwaar ongeluk gehad of juist iemand gered; noem maar op. En thuis kun je meedoen via een app. Er is ook nog een praktijkexamen en dan kijken we aan het eind van de avond of ze geslaagd zijn.”

Zou je zelf nog slagen voor je theorie?

“Ik denk dat de kans groot is van niet. Ik heb mijn rijbewijs dertig jaar geleden gehaald, in die tijd zijn er enorm veel borden en regels bij gekomen. Maar als je het eerlijk bekijkt, denk ik dat 80 procent misschien wel zou zakken. Aan de andere kant: de ene dag zit ik met Mr. Visser in de auto naar Groningen, de volgende dag rijd ik naar Limburg. Ik maak zóveel kilometers en heb wat dat betreft veel rijervaring. Dat is ook veel waard. Ik vind van mezelf ook dat ik goed rij, maar dat zegt iedereen van zichzelf. Maar die theorie, dat kan lastig worden.”

Oké, ben je er klaar voor?

“Voor de dag zelf? Zeker!”

Ik bedoelde eigenlijk dat ik drie theorievragen heb om jouw kennis even te testen.

“O wat erg! Ik had even moeten studeren. Nou, kom maar op.”

Ben je verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben?

“Dat is wel handig, maar is het ook verplicht? Ik ga voor ja.”

Fout. Het wordt wel aangeraden, maar is niet verplicht.

“Dat klinkt best logisch. Bij mij ligt ie standaard in de auto. Dit begint goed.”

Vraag 2: Hoe vaak moet je je bandenspanning controleren? Iedere dag, iedere maand of ieder jaar?

“Dit soort instinkers ga ik dus ook allemaal vragen, hoe ver een kerstboom mag uitsteken enzo. Maar goed, de bandenspanning. Dat doet mijn auto automatisch. In de winter verandert de temperatuur van de banden, dus ik zou zeggen één keer per jaar.”

Fout. Iedere maand.

“Iedere maand? Pardon?! Misschien bij oude auto’s, maar waarom zou je iedere maand je bandenspanning controleren? Dit moet een oude vraag zijn. Nu ben ik al gezakt, hè?”

Vraag 3: Is het in sommige situaties toegestaan om groot licht te voeren binnen de bebouwde kom?

“Pfoe. Ga ik toch weer voor ja.”

Goed! In uitzonderlijke situaties mag het, als je maar niemand hindert.

“Yes! Saved by the bell. Toch nog eentje goed, ik ben trots op mezelf. Het blijkt maar weer hoe moeilijk dit is. De theorie heeft ook niks te maken met het autorijden op zich. Als je dat al lang doet, denk ik dat je automatisch de juiste keuzes maakt. Het is al zo lang geleden dat Catherine Keyl en Bert van Leeuwen hun rijbewijs haalden, het kan nog weleens een lastige avond voor ze worden.”

Niet dat we de antwoorden zelf wel wisten, maar misschien is het maar beter dat je het programma enkel presenteert…

“Haha, ik denk dat dat goed is, ja. Ik weet ook niet of ik ja had gezegd als deelnemer, hoor. We hebben half bekend Nederland gebeld, ook iedereen uit de autosportwereld, maar allemaal waren ze bang voor imagoschade. Dat snap ik ook wel, daarom vind ik het stoer van die zes BN’ers dat ze wél mee durven doen.”

Het Nationale Verkeersexamen is woensdag 22 december vanaf 20:30 uur te zien op SBS6.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws