Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Woensdag presentatie van regeerakkoord Rutte IV

De kogel is door de kerk. Woensdag presenteren de informateurs het coalitieakkoord van het toekomstige kabinet.

Woensdag presentatie van regeerakkoord Rutte IV

Het heeft meer dan 250 dagen geduurd, maar het moment is dan eindelijk daar: het coaltieakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie is klaar. Woensdag 15 december willen informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees het document presenteren.

De onderhandelende partijen moeten nog wel tot een akkoord komen, maar de verwachting is dat zij daar later vandaag in zullen slagen.

Geen nieuw leiderschap

Hoewel Sigrid Kaag gedurende de verkiezingen predikte over ‘nieuw leiderschap’ en aangaf dat haar weg scheidde van die van Mark Rutte, gaat zij alsnog aan de slag onder wat hoogstwaarschijnlijk het vierde kabinet van minister-president Rutte wordt.

Hij wordt aangewezen als formateur voor het debat met de informateurs dat standaard volgt op goedkeuring van het akkoord. Die formateur is normaliter ook de toekomstige minister-president.

Na dit debat gaat de minister-president in gesprek met de andere deelnemers van het kabinet.

Commentaar Pieter Omtzigt

Iemand die niet tevreden is met het werk van de coalitieleden is onafhankelijk kamerlid Pieter Omtzigt. Op Twitter laat hij alvast zijn ongezouten mening horen over het regeerakkoord.

De oud-CDA'er heeft onder andere commentaar op het feit dat het akkoord een omvangrijk document is, terwijl er in de tekst zelf staat dat een ‘beknopt regeerakkoord’ van belang zou zijn voor de nieuwe bestuurscultuur. Ook merkt hij op dat, hoewel PvdA en GroenLinks niet in de coalitie zitten, zij wel eventueel ministers kunnen leveren voor het kabinet.

Nieuws
  • Pro Shots