Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wedstrijdleiding 'waarschuwt Max': straf bij onsportief gedrag

Als Verstappen en Hamilton beiden niet finishen, door een 'toevallige' crash tussen de twee bijvoorbeeld, dan pakt Max z'n eerste wereldkampioenschap. Maar hij is gewaarschuwd.

Formule 1

Oh oh oh, wat is de finale van het Formule 1-seizoen toch ongekend spannend. Max en Lewis staan in punten gelijk, waarbij de Nederlander voordeel heeft omdat hij meer races heeft gewonnen dit seizoen. Mochten ze beiden crashen op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi, dan wordt Verstappen kampioen.

'Waarom niet?'

Het is dan ook niet heel verrassend dat er volop gespeculeerd wordt over zo'n al dan niet toevallige crash. Zo wordt her en der het interview van Max uit 2019 aangehaald, waarin hij samen met Pierre Gasly naar oude beelden kijkt van de crash tussen Ayrton Senna en Alain Prost. Tijdens de GP van Japan in 1990 botsten de twee coureurs tegen elkaar, waardoor ze beiden de race niet konden uitrijden. Het incident kostte Senna destijds z'n tweede WK-titel.

Verstappen vraagt de Fransman vervolgens wat hij zou hebben gedaan in zo'n situatie, waarna Gasly toegeeft dat hij ook wel opzettelijk zou crashen. Max' reactie: 'I mean, why not' - op z'n Hollands: 'Ik bedoel, waarom ook niet?'

Waarschuwing

Maar op dat 'waarom ook niet?' geeft de wedstrijdleiding, waarschijnlijk aangejaagd door alle speculaties, nu al een soort van antwoord. Of beter gezegd: een waarschuwing. In de event notes van wedstrijdleider Michael Masi wordt bijvoorbeeld artikel 12.2.1.I uit de sportieve reglementen genoemd. De strekking van dat artikel: foei als je onsportief gedrag vertoont of op een onethische manier probeert de wedstrijd te beïnvloeden.

In een ander artikel dat aangehaald wordt, staat dat stewards coureur punten kunnen afnemen. Dat gebeurde ooit ook bij Schumacher, toen 'ie Villeneuve van de baan probeerde te beuken. Schumacher eindigde door zijn actie toen onderaan in het klassement. Verstappen is bij deze dus een gewaarschuwd man.

Hamilton zegt niet bang te zijn

Lewis Hamilton maakt zich overigens niet zo druk om een eventuele crash, zegt hij. "Ik ben niet bang voor wat misschien niet gebeurt", aldus de Engelsman. Bovendien heeft hij naar eigen zeggen "niet zo’n verleden met ongelukken."

Rijden de twee de race uit komende in Abu Dhabi? Je ziet het komende zondag 12 december vanaf 14:00 uur Nederlandse tijd.

Sport
  • De Telegraaf
  • Pro Shots/Panoramic