Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Baudet voor de rechter gesleept: 'De onvaccineerden zíjn de nieuwe joden'

De leider van Forum voor Democratie wordt voor de rechter gesleept door het Centraal Joods Overleg, het Centrum Informatie en Documentatie Israël en vier joodse oorlogsoverlevenden. Aanleiding voor de rechtszaak zijn een paar tweets van Thierry waarin hij de huidige situatie met die van de jaren '30 en '40 vergelijkt.

Thierry

Als er iemand is die er niet voor terugdeinst om omstreden uitspraken te doen - in het echt óf op social media - dan is het Thierry wel. Regelmatig uit de FvD-leider zijn ongenoegen over zaken als het 3G- of 2G-beleid, waarbij hij ook vergelijkingen met de jaren '30 en '40 niet schuwt.

'De nieuwe nazi’s en NSB-ers'

Zo ook op 14, 16 en 29 november. De inhoud van een van de betreffende tweets (14 november): "Diep geraakt door de nieuwsbrief van Maurice de Hond vanochtend. Hij heeft zo gelijk: de situatie van nu ís met de jaren ‘30 en ‘40 te vergelijken. De onvaccineerden zíjn de nieuwe joden, de wegkijkende uitsluiters zíjn de nieuwe nazi’s en NSB-ers. There, I said it."

In een ander bericht noemt Baudet het feit dat oud-concentratiekamp Buchenwald bij een "tentoonstelling over... het uitsluiten van mensen" nu 2G hanteert "Ironie ten top". Baudet: "Hoe is het MOGELIJK om nu nog altijd niet te zien hoe de geschiedenis zich herhaalt !?"

'Kwetsend'

Mag niet, aldus de aanklagers. Zij vinden dat Baudets vergelijkingen mank gaan en kwetsend zijn voor overlevenden en nabestaanden.

Van de site van het CIDI: "Baudet gaat op grove wijze voorbij aan de emoties die bij slachtoffers en nabestaanden worden opgeroepen en het feit dat de Holocaust bij hen nog steeds een bepalende rol in hun leven speelt. Het platform van Joodse organisaties, Centraal Joods Overleg, CIDI en vier Joodse overlevenden uit die vreselijke tijd, zien na herhaalde waarschuwingen, geen andere weg dan bij de rechter een verbod te vragen."

Verbod en dwangsom

Dat verbod zou inhouden dat de FvD-man voortaan geen beeldmateriaal of uitingen mag gebruiken binnen het coronadebat. En dat hij €25.000 per dag moet aftikken als hij zijn uitingen op social media laat staan.

De eisers zeggen hiermee geen stelling in te nemen binnen het coronadebat en de vrijheid van meningsuiting mee te nemen in hun overwegingen. Toch willen ze nu via de rechter afdwingen dat Thierry zich voortaan niet meer mag uiten zoals hij deed in zijn tweets.

Het kort geding tegen de FvD-leider dient op 15 december om 13.30 uur voor de rechtbank in Amsterdam.

Nieuws
  • CIDI
  • Pro Shots/Koen Laureij