Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Erica Meiland: 'Vrijheid van meningsuiting is altijd een groot goed geweest in Nederland'

Erica reageert op de ophef rondom haar uitspraken over de islam en de boycots die daarop volgden.

Meiland

Iets meer dan een maandje terug verscheen het boek Erica: de motor achter de Meilandjes. En wie had gedacht dat het alleen een gezapig stukje literatuur over ditjes en datjes zou worden, zat er goed naast. Want niet alleen vertelt Erica alles over het reilen en zeilen van de familie, ze laat ook haar licht schijnen over een aantal maatschappelijke onderwerpen, zoals vrouwenrechten en hoe de islam zich daartoe verhoudt.

Onder andere de uitspraak "Er is echt geen meisje dat in de zomer op de fiets wil met een hoofddoek om. Je wilt gewoon de wind in je haren voelen. Dát is vrijheid. Ik ben ook voor een boerkaverbod. Rot op joh, met je boerka", heeft gemaakt dat Erica nu zowel geprezen als verketterd wordt - het is maar net aan wie je het vraagt.

Cancelen

Duidelijk is wel dat het een aantal bedrijven te heet onder de voetjes werd: Nivea, HelloFresh en kaartenproducent Hallmark maakten een eind aan hun samenwerking met de familie Meiland. Daarbovenop verbraken Emma Matras, Milka en Maxi-Cosi zelfs hun banden met Maxime Meiland, Erica's dochter. Dit terwijl de uitspraken niet van haar afkomstig waren, maar van haar moeder.

Reactie Erica

Na alle ophef en boycots reageerde Erica vandaag zelf op Instagram. In het bericht geeft ze aan in het boek haar visie te geven "op een aantal geloven en de daarmee direct verbonden positie van vrouwen, wereldwijd en ‘geschiedeniswijd’."

Over de citaten aangaande de islam zegt ze het volgende: "Helaas zijn daaruit drie woorden door diverse media uitgelicht en opgeblazen. Hierdoor is een vervormde uitspraak ontstaan die de afgelopen dagen een sneeuwbaleffect heeft veroorzaakt."

Met het 'sneeuwbaleffect' doelt Erica onder andere op de boycots van de bedrijven, en hoe deze inmiddels ook haar dochter raken.

Vrijheid van meningsuiting en vrouwenrechten

Ook benoemt ze de vrijheid van meningsuiting. Dat "is altijd een groot goed geweest in Nederland", aldus moeder Meiland. "Menigeen zoekt en vindt om die reden een plek in de nederlandse samenleving."

En hoewel ze ziet dat men in Nederland sterk verdeeld is als het gaat om kritiek op de islam, is Erica's insteek naar eigen zeggen altijd geweest: "opkomen voor de rechten van vrouwen!"

Entertainment
  • Instagram, Shownieuws
  • Patrick van Emst/Brunopress.nl