doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Evi Hanssen: 'Alcohol en ik zijn altijd dikke vrienden geweest'

Ze was geen alcoholverslaafde, ze lag nooit laveloos op de bank en ze kotste nooit een emmer vol. Toch stopte de Belgische tv-presentatrice Evi Hanssen (43) met drinken. En daar schreef ze nog een boek over ook: Sinds ik niet meer drink.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-61e4e1616ab5a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61e4e1616ab5a img{#fig-61e4e1616ab5a img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-61e4e1616ab5a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61e4e1616ab5a img{#fig-61e4e1616ab5a img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-61e4e1616ab5a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61e4e1616ab5a img{#fig-61e4e1616ab5a img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-61e4e1616ab5a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61e4e1616ab5a img{#fig-61e4e1616ab5a img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Evi Hanssen

Je bent de uitdaging aangegaan om vijfhonderd dagen lang te overleven zonder één druppel alcohol. Wáárom in vredesnaam?

“Alcohol en ik zijn altijd dikke vrienden geweest. Ik heb nooit dronken op de set gestaan, mijn kinderen hebben me ook nooit kacheltje lam op de sofa gevonden, zo erg was het allemaal niet. Ik was gewoon die levensgenieter, zoals zoveel mensen. Maar al langer vermoedde ik dat drank niet meer goed voor mij was. Zelfs wanneer ik niet veel had gedronken, werden mijn katers groter en groter. Als ik ’s avonds iets te diep in het glaasje had gekeken, voelde ik mij de volgende dag zo ontzettend beroerd dat ik dacht: waarom doe ik mezelf dit nog aan? Daarom ben ik ermee gestopt. Op 1 januari 2020 om precies te zijn. Sindsdien heb ik geen druppel meer op.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

En? Hoe was het?

“Tijdens de eerste maanden was het alsof ik ontwricht was. Alsof ik er plotseling niet meer bij hoorde. Toen ik broodnuchter op een bedrijfsfeestje stond met collega’s waarmee ik al twintig jaar werk, merkte ik twee dingen. Eén: dat iedereen die drinkt uit zijn mond stinkt. En twee: dat ik me minder sociaal voelde. Ik was gereserveerder, een stukje van mijn identiteit kwijt. Ik was ook gefrustreerd, omdat ik het zonder alcohol een stuk saaier vond. Als ik met vrienden uit eten ging, was ik er vooraf al mee bezig dat ik geen alcohol ging drinken. Het was heel confronterend. Eigenlijk vond ik het maar een stom project. In eerste instantie zou ik mijn dagboek in plaats van vijfhonderd dagen slechts een jaar bijhouden, en ik weet nog dat ik toen onder de douche stond en me realiseerde dat het die dag 29 februari was. Toen begon ik opeens te huilen. Omdat ik besefte dat ik geen 365, maar 366 dagen niet mocht drinken. Gek, hè?”

Heb je aan anderen niet continu moeten uitleggen waarom je niet dronk?

“Oh, zeker wel. Wanneer ik zei dat ik vijfhonderd dagen niet wilde drinken om te zien wat het met me doet, werd ik raar aangekeken. Welke opmerkingen ik allemaal niet voorbij heb horen komen… Ik was saai, ik was preuts, ik moest niet zo flauw doen, ik moest stoppen met dat onnozele project. Op een gegeven moment durfde ik amper meer te zeggen dat ik niet meer dronk en goot ik mijn frisdrank maar in een wijnglas. Om te kijken wat er gebeurde, heb ik ook weleens gezegd dat ik een drankprobleem had. Het gekke is dat alle vragen en opmerkingen toen meteen ophielden. Blijkbaar vindt deze maatschappij dus dat er maar één goede reden om te stoppen met drinken en dat is als je alcoholist bent. Dat is natuurlijk onzin. Je hoeft heus niet al in de goot te liggen voordat je je drankgewoonten mag aanpakken.”

Wat heeft het niet drinken jou opgeleverd?

“Ik heb aan den lijve ondervonden dat allerlei kwaaltjes waarmee veel mensen kampen vanzelf verdwijnen als je geen alcohol meer drinkt. Tegenwoordig heb ik veel meer energie, ik voel me gezonder, ik ben mentaal weerbaarder, ik slaap beter en ik kan beter omgaan met stress en met deadlines. Waar andere mensen een personal coach inhuren om dat soort problemen op te lossen, of op dieet gaan, of meer gaan sporten, is het enige dat ik gedaan heb het skippen van alcohol.”

Ga je ooit weer drinken?

“Dat zou kunnen. Het zou ook niet kunnen. Ik ben daar nu helemaal niet mee bezig. Deze vraag voelt voor mij hetzelfde als de vraag of ik ooit ga bungeejumpen. Ik heb geen flauw idee. Zoals het vroeger geen actieve rol in mijn leven speelde of ik ooit zou stoppen met drinken, zo speelt het nu geen actieve rol in mijn leven of ik ooit weer wel ga drinken.”

Vind je het erg als wij er vanavond wel één open trekken?

“Haha, nee hoor. Daar heb ik totaal geen moeite mee. Ik zou zeggen: drink jezelf laveloos.”

Sinds ik niet meer drink van Evi Hanssen ligt in de winkel en kost 22,99 euro, slechts iets meer dan een gemiddeld kratje bier in de supermarkt.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws