Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Maradona

Maradona de magistrale maniak: 10 keer nummer 10

De weergaloze solo tegen Engeland. De Hand van God in diezelfde wedstrijd. De iconische warming-up op de klanken van Live is Life. Diego Armando Maradona was misschien wel de grootste voetballer aller tijden, maar ook buiten het veld was hij onnavolgbaar. Deze week zijn we precies een jaar zonder de Argentijn. Bovengenoemde hoogtepunten kent u, daarom staan we stil bij tien andere onvergetelijke, kolderieke momenten van de nummer 10.

1 Veldslag als afscheid

Nee, FC Barcelona en Maradona waren geen match. Twee jaar speelde hij voor de Catalanen, maar Maradona zou zich nooit thuis voelen in Camp Nou. Hij beweert dat zijn cocaïneverslaving is begonnen in zijn Spaanse periode, een lezing waar in Argentinië aan wordt getwijfeld, maar hoe dan ook: na die twee seizoenen zijn club én speler blij dat ze van elkaar zijn verlost.

Maar Maradona vertrekt niet naar Napoli zonder afscheid te nemen met een knal. Eerder is in een duel met Athletic Bilbao Maradona’s enkel gebroken na een dwaze aanslag van Andoni Goikoetxea. Maradona is maanden uitgeschakeld, de verdediger wordt tien wedstrijden geschorst. In zijn achteraf laatste wedstrijd voor Barcelona komt het opnieuw tot een confrontatie met onder meer Goikoetxea. Barcelona heeft net de bekerfinale verloren van Bilbao, Maradona heeft weer de ene na de andere doodschop moeten incasseren. Als hij na het laatste fluitsignaal wordt geprovoceerd, kan hij zich niet langer beheersen. Hij geeft een duw, het startsein voor een knokpartij die zelden is vertoond op een voetbalveld. Maradona transformeert in een kooivechter die schopt en slaat naar alles wat beweegt. De Spaanse voetbalbond schorst hem voor drie maanden.

Maradona ontpopt zich als MMA'er

2 Ladderzat de tribune op

Maradona is geen figuur die zoals andere oud-voetballers in maatpak op de tribune zit. Hij is altijd supporter gebleven, met name van het Argentijnse elftal. In T-shirt heeft hij plaatsgenomen in een Russisch stadion voor de wedstrijd Argentinië-Nigeria op het WK van 2018. Zoals altijd heeft hij zijn entourage meegenomen, maar die kan blijkbaar niet voorkomen dat hij als een dronken malloot over de reling hangt. Hij steekt middelvingers op naar de mensen op de tribune daaronder. Als Lionel Messi scoort, valt hij bijna naar beneden. Even later staat hij met gespreide armen om zich heen te schreeuwen, alsof hij geesten aan het oproepen is. Strompelend verlaat hij de tribune en even later wordt hij zelfs naar het ziekenhuis gebracht. De diagnose is niet zo ingewikkeld: Maradona is ladderzat, de combinatie van alcohol en zijn vele medicijnen is verkeerd gevallen.

'El 10' heeft er tien te veel op - ANP

3 Geen coke, maar efedrine

Eigenlijk kan het helemaal niet. Tijdens het WK van 1994 is Maradona 33 jaar, de hoogtijdagen bij Napoli liggen achter hem. Na zijn dopingschorsing van ’91 duikt hij op bij het Spaanse Sevilla en Argentijnse Newell’s Old Boys, maar beide dienstverbanden zijn samen te vatten als kort en teleurstellend. Tijdens het WK in Amerika is Maradona zelfs al maanden clubloos, maar met een persoonlijk team heeft hij zich klaargestoomd voor een laatste kunstje in het Argentijnse elftal. Dus draagt hij als vanouds het nummer 10 en de aanvoerdersband. En jawel, de linkervoet doet het nog. Op z’n Maradoniaans schiet hij tegen de Grieken raak in de kruising. Maar dat is niet wat beklijft, het daaropvolgende juichen staat daarentegen wel in ons collectieve voetbalgeheugen gebrand. Met wijd opengesperde ogen kijkt hij in de camera, het woest uitbrullend van vreugde. Dat hij even later vanwege een positieve dopingtest uit het toernooi wordt gehaald, verrast niemand. Alleen is dat niet vanwege cocaïnegebruik, zoals veel wordt gedacht. Uit de talloze reconstructies blijkt zelfs dat het niet aannemelijk is dat Maradona zich destijds verloor in coke. Hij testte positief op efedrine, waarschijnlijk toegediend door zijn diëtist (tevens bodybuilder met een dubieus dopingverleden) Daniel Cerrini. Aan de hand van Cerrini viel Maradona kilo’s af, met behulp van verboden middelen dus, al wist de voetballer daar waarschijnlijk niets vanaf. “Als er één moment is geweest dat ik helemaal geen doping nodig had, dan was het wel in Amerika,” zei Maradona later.

4 Nietszeggend interview

Er wordt weleens schamper gedaan over de intelligentie van voetballers. Dat je het geluid bij Studio Sport-interviews beter uit kunt zetten. Maar als er nou ooit een nietszeggend interview is gegeven, dan toch door Maradona. Letterlijk. In 2019 is hij trainer van het Mexicaanse Dorados de Sinaloa. Maradona zegt helemaal niets, toch gaan de beelden viral.

Op de vraag van de verslaggever komen een halve minuut lang wat pruttelende keelklanken, gemompel en gerochel, maar geen woorden. Laten we het erop houden dat Maradona geen groot spreker was en vooral communiceerde via zijn voeten.

5 Luchtbuks openen op journalisten

Maradona schiet op journalisten in 1994

Wie niet luisteren wil, moet maar voelen. Dat moet Maradona in 1994 hebben gedacht. Hij heeft al een paar keer vriendelijk gevraagd of de journalisten en cameraploegen kunnen vertrekken, zonder succes. Het is februari, zijn periode bij Newell’s Old Boys is net tot een einde gekomen, het volk wil een reactie van Maradona. Maar die wil rust, in plaats van cameraploegen die over de omheining klimmen om ook zijn kinderen te filmen. Dan is het mooi geweest. Hij pakt een luchtbuks, stelt zich strategisch op achter een auto en vuurt dan. “Het is waarschijnlijker dat Maradona deze zomer in de gevangenis zit dan dat hij speelt op het WK,” wordt gezegd op het journaal. Maradona raakt een journalist op zijn hand en krijgt ook straf, maar het blijft bij een geldboete. Hij is er gewoon bij op het WK, als aanvoerder nota bene. Maar die afloop heeft u net gelezen.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Sport
  • ProShots, ANP, BrunoPress e.a.