Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Aan zijn lot overgelaten

Ineens was daar het rapport over de zaak van undercoveragent Peter, die zichzelf in april van dit jaar van het leven beroofde. De conclusie is snoeihard: de politie heeft keihard gefaald.

Aan zijn lot overgelaten

Infiltrant A-4265, ook wel bekend onder de schuilnaam Peter, begint in de eerste maanden van 2020 aan zijn laatste grote operatie voordat zijn periode bij het undercoverteam Werken Onder Dekmantel erop zit. Hij belandt in het Brabantse dorpje Zevenbergschen Hoek, waar de politie een huis heeft gekocht naast dat van Joop M., die ervan wordt verdacht een belangrijke spil te zijn in cocaïnesmokkel via de haven van Vlissingen. Wanneer M. na enige tijd wordt gearresteerd, zet Peter op verzoek van de politie de operatie toch door. Vervolgens raakt hij nogal close met de vrouw van M., Debbie, met wie hij een beginnende verhouding krijgt. Peter raakt in gewetensnood en gaat over de kwestie in gesprek bij zijn leiding, maar voelt zich onder druk gezet om door te gaan. Uiteindelijk ziet hij geen andere uitweg dan zichzelf van het leven te beroven.

Het drama rond Peter staat niet op zichzelf. Binnen twee jaar tijd pleegden drie politiemensen van de landelijke eenheid van de politie zelfmoord. Dat het in Zevenbergschen Hoek zo gruwelijk mis kon gaan, komt volgens het rapport omdat er bij de politie structureel te weinig aandacht is voor de mentale gezondheid en integriteit van infiltranten. Er is onvoldoende toezicht, slechte aansturing, geen adequate verslaglegging en een gebrek aan professionaliteit. Feitelijk zijn undercoveragenten dus aan hun lot overgelaten. Een uiterst pijnlijke conclusie.