doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Sjoerd Mossou: ‘Dit was leuk, maar de Honeymoonquiz gaat niet gebeuren’

Dat Sjoerd Mossou Nederlands leukste voetbalschrijver is weten we al jaren, maar nu maakt de AD-journalist een uitstapje naar de televisie. Voor ESPN gaat hij op zoek naar voetbalcultuur in het programma Ontdek de Eredivisie. “Ik wist niet dat ADO Den Haag is opgericht in een muziekcafé.”
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-6388e1cd4729a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6388e1cd4729a img{#fig-6388e1cd4729a img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6388e1cd4729a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6388e1cd4729a img{#fig-6388e1cd4729a img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6388e1cd4729a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6388e1cd4729a img{#fig-6388e1cd4729a img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6388e1cd4729a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6388e1cd4729a img{#fig-6388e1cd4729a img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Sjoerd Mossou

Sjoerd! Toevallig maken we verderop in dit blad nog reclame voor je prachtige Maradona-boek. Maar je kunt dus ook al presenteren?

“Nou, ik het niet echt als presenteren ervaren. Bij een presentator denk ik aan Ron Brandsteder bij de Honeymoonquiz, ik was meer een Chris Zegers die een land ontdekt, maar dan een voetbalstad. Ik neem de kijker mee op pad. Dat was heel leuk om te doen.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Wat laat je precies zien?

“Per aflevering behandelen we één club schuine streep stad. Alleen in Rotterdam heb je meerdere clubs, maar we hebben alleen Feyenoord behandeld. We hebben nu tien afleveringen gemaakt, we willen er later nog tien maken en dan komt ook Sparta aan bod. Het is een soort mini-3 op Reis, we gaan op zoek naar plekken in de stad die op de een of andere manier zijn verbonden met de voetbalclub. Dat kan van alles zijn: het geboortehuis van een belangrijke voetballer, de snackbar waar supporters samenkomen, met Pierre van Hooijdonk loop ik langs de plek waar het oude NAC-stadion stond. Het zijn altijd plekken waar herinneringen liggen die voor de club belangrijk zijn.”

Wat is het mooiste waarop je bent gestuit?

“In algemene zin: in iedere stad vind je sporen van de club. In Rotterdam is dat met een grote club als Feyenoord vrij logisch, maar ook in Zwolle vind je elementen van PEC. Steeds dacht ik: verrek, dat wist ik niet. De Paap is bijvoorbeeld een bekend muziekcafé in Den Haag, Golden Earring en Anouk zijn daar doorgebroken. Maar daar is ADO dus opgericht, dat heb ik nooit geweten. Bij de Alkmaarderhout (AZ speelt al sinds 2006 in een nieuw stadion, red.) had je vroeger een snackbar, maar die blijkt er nog steeds te zijn, als een soort relikwie van die tijd. Voor iedere wedstrijd van AZ gaan supporters nog naar die snackbar om een broodje AZ te eten, om de routine zo in de stand te houden. Dat vind ik grappige dingen. Lombardijen is nu een doodnormale wijk in Rotterdam-Zuid, maar daar woonde vroeger de hele Feyenoordselectie die de Europa Cup 1 won in een straal van 200 meter. Ove Kindvall woonde aan de ene kant van de straat, Willem van Hanegem met Truus aan de overkant in een appartement. In die wijk had je ook het bekende café ’t Haantje. Daar zat Ernst Happel altijd te kaarten en te drinken en dan liep hij zo naar zijn appartementje. Dat soort plekken laten we allemaal zien.”

Over de Eredivisie gesproken: die is lang weggezet als een soort Mickey Mouse-league, maar als je nu kijkt naar de goede prestaties van de clubs in de Europa Cup, is het dan niet gewoon een absolute topcompetitie?!

“Dat niet, maar we hebben wel een mooie competitie, dat vind ik echt. Geen top-5 in Europa, maar daar wel net achter. Zowel sportief als qua historie. Kijk, wij gaan naar Engeland, naar een club als Leicester City en vinden dan dat alles voetbal ademt. Hier vinden we alles maar normaal, misschien dat je het niet meer ziet als je er te dicht opstaat. Maar als je goed zoekt, vind je in iedere stad plekken die verwijzen naar de club. Ook een stad als Den Haag ademt voetbal.”

Je noemde jezelf geen echte presentator, maar smaakt dit niet naar meer? Droom je al stiekem van zo’n gezellige weekendshow op RTL4?

“Haha, totaal niet! Ik weet heel goed wat ik wel en niet kan, dit was heel leuk om te doen, maar zo’n Honeymoonquiz gaat niet gebeuren. Daar hoeft niemand bang voor te zijn.”

Ontdek de Eredivisie is iedere maandag om 18.00 te zien op ESPN en op de website van het AD. Het eerste deel (over Feyenoord) staat nu online.

Serie, interactief platform én boek

De serie van Mossou is gemaakt ter ere van het 65-jarig bestaan van de Eredivisie. Later deze maand gaat er een interactief platform online waar virtuele tours door de betreffende voetbalsteden kan worden gemaakt. Daarnaast publiceert SANTOS (het voetbalblad dat Mossou mede oprichtte) een fysieke voetbalreisgids.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws