Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Beveiliging rond Ridouan T. flink aangescherpt

De Extra Beveiligde Inrichting in Vught bleek niet streng genoeg beveiligd om Ridouan T. zijn contact met de buitenwereld tegen te gaan. Om die reden is de bewaking rond het kopstuk in het Marengo-proces nog eens aangescherpt.

Beveiliging rond Ridouan T. flink aangescherpt

Ridouan T. zit sinds eind 2019 gevangen in de EBI in Vught. De gevangenis is de strengst beveiligde van zijn soort in Nederland, maar toch heeft de aanwezigheid van T. de alarmbellen meerdere malen doen rinkelen. Zo gingen er eerder dit jaar geruchten rond dat er een ontsnappingspoging gepland werd. Later bleek dat een advocaat, tevens de neef van T., in het geheim informatie met de topcrimineel uitwisselde.

Behalve het plannen van een ontsnapping, zou de advcoaat er ook voor hebben gezorgd dat zijn neef zijn criminele organisatie verder kon aansturen vanuit zijn cel. Youssef T. gold daarbij als ‘boodschapper’ tussen de EBI en de buitenwereld. Daarnaast zou hij mogelijk op zoek zijn geweest naar gegevens van gevangenispersoneel, zodat hij ze om zou kunnen kopen of bedreigen in de aanloop naar de geplande ontsnapping.

Bivakmutsen

De nieuwe bewakers dragen volgens EenVandaag bivakmutsen om hun anonimiteit te bewaken, mogelijk zodat ze geen slachtoffer van de eerder genoemde bedreigingen kunnen worden. "De huidige detentie-omstandigheden waarmee T. wordt geconfronteerd zijn voor Nederland uniek”, vertelt Thomas van der Horst, de detentie-advocaat van T. aan EenVandaag. De cipiers rondom de hoofdverdachte in het Marengo-proces dragen andere outfits en de glazen wanden in T. zijn omgeving zijn afgeplakt, zodat hij niet kan zien wie er verder aanwezig is.

Eerder werd ook bekendgemaakt dat advocaten bij hun bezoek aan de EBI geen gebruik meer mogen maken van digitale gegevensdragers, zoals laptops, telefoons en USB’s. In principe waren gegevensdragers van advocaten al langere tijd verboden in de EBI - in tegenstelling tot in andere gevangenissen - maar ze werden gedoogd door de bewaking. Vanaf nu komt daar een einde aan. Dat blijkt uit een brief van de directie van de gevangenis die is ingezien door AD. "Voortzetting van deze werkwijze is op dit moment niet verantwoord c.q. verdraagt zich niet met de veiligheid van de EBI”, schrijft de krant.

Misdaad
  • EenVandaag
  • Pro Shots