doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Persconferentie: 'Drie weken lang in lockdown'

Op de persconferentie van vanavond werd er wederom slecht nieuws gebracht door Mark Rutte en Hugo de Jonge. De besmettingen stijgen met razend tempo en daarom komen er nieuwe (en verscherpte) maatregelen aan. Wij zetten ze allemaal voor u op een rijtje.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-61a8ead120d2f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61a8ead120d2f img{#fig-61a8ead120d2f img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-61a8ead120d2f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61a8ead120d2f img{#fig-61a8ead120d2f img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-61a8ead120d2f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61a8ead120d2f img{#fig-61a8ead120d2f img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-61a8ead120d2f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61a8ead120d2f img{#fig-61a8ead120d2f img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Persconferentie: 'Drie weken lang in lockdown'

Er komen elke dag recordaantallen positieve coronatests bij, de ziekenhuizen stromen vol en ook op de IC's begint men de druk te voelen. In Den Haag is de paniekstand daarom weer aan en dat kan maar één ding betekenen: een nieuwe lockdown. "Ook met het grote aantal gevaccineerden is de druk op de zorg extreem hoog. Zo hoog, dat het OMT adviseert om het aantal contacten en daarmee het aantal besmettingen te verlagen." Rutte spreekt daarom hoop uit dat "een korte klap van een paar weken" de besmettingen drastisch kan verlagen. De Jonge deelt nog dat hij met mensen uit de zorg heeft gesproken en die omschrijven de situatie als volgt: "Ik sprak mensen uit de zorg. Voor hen voelt het alsof zij een marathon hebben gelopen en ineens nog 10 kilometer moeten lopen. Zij hebben het zwaar."

De lockdown houdt in dat de horeca om 20.00 uur de deuren moeten sluiten, en en niet-essentiële winkels om 18.00 uur. Scholen, theaters, en bioscopen kunnen vooralsnog wel geopend blijven. Wel gaan MBO's, HBO's en universiteiten weer met maximale groepsgroottes werken.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Evenementen en groepsvorming

Naaste de horeca is ook de evenementenbranche opnieuw de pineut. Voor zalen geldt dat zij met maximaal 1250 mensen gevuld mogen worden, mits zij allen een coronapas hebben. Bovendien worden vaste zitplaatsen hier verplicht. Bij sportwedstrijden mag geen publiek meer aanwezig zijn. Ook is het gebruik van het coronatoegangsbewijs opnieuw verder uitgebreid, en liet De Jonge weten dat het in de toekomst mogelijk moet worden voor niet-essentiële winkels en werkgevers om een coronapas te eisen.

In de thuissituatie geldt het dringende advies om niet meer dan vier bezoekers te ontvangen. Ook wordt er aangeraden om zoveel mogelijk thuis te werken.

Het kabinet hoopt met deze maatregelen de recente corona-uitbraak in de kiem te smoren. Deze maatregelen gelden in elk geval tot 4 december. Dan gaat het kabinet opnieuw kijken naar de coronacijfers en zal het kijken of er eventueel weer versoepeld of juist verscherpt moet worden, en op de dag ervoor is er een nieuwe persconferentie van Mark en Hugo.

2G-beleid

Daarnaast wil het kabinet over een week of drie het 3G-beleid terugschroeven naar een 2G-beleid. Dat betekent: alleen gevaccineerde en genezen mensen maken nog aanspraak op een coronapasje. Mensen met een negatieve test zouden dan niet meer welkom zijn in restaurants, kroegen, bioscopen en dergelijke. Omdat de invoering van een regel als deze vrij zwaar is, gaat dit niet direct in. Het kabinet hoopt de maatregel over drie weken in te voeren, maar dan moet de Tweede Kamer er wel achter staan.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws