Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Lek in onderzoek Sywertgate: notitieblok met informatie in handen van 'anoniem persoon'

Sywertgate hoofdstuk #69879...

Sywert

Het onderzoek naar de omstreden mondkapjesdeal van Sywert van Lienden heeft nu al een bijzondere wending genomen. Er is een lek.

De deal

Heel Holland scheet over Van Lienden heen na Mondkapjesgate. Sywert zou eerder dit jaar met zijn stichting Hulptroepen Alliantie het mondkapjestekort in de zorg helpen oplossen en regelde miljoenen mondmaskers voor het ministerie van Volksgezondheid. Daar zouden hij en z'n twee zakenpartners niks aan verdienen, de lieverds.

Maar dat bleek achteraf toch even iets anders in elkaar te steken. Want wat was nou het geval? De voormalig CDA-knaap en zijn kornuiten boekten toch winst. 28 miljoen euro zelfs, waarvan Van Lienden er zelf zo'n 9 miljoen in z'n zak stak, zo toonde onderzoeksplatform Follow The Money aan.

Onderzoek

Betrokken vrijwilligers die zeggen nooit iets geweten te hebben van Sywerts winstoogmerk overwegen nu een rechtszaak aan te spannen en de regering startte een onderzoek naar de deal. Kortom, Sywertgate is nog volop gaande op dit moment.

Maar vooral het onderzoek naar de kwestie verloopt niet geheel vlekkeloos, zo blijkt uit een brief die demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) aan de Kamer stuurde. Hij spreekt daarin over een datalek.

Notitieblok in handen van 'anoniem persoon'

Een van de onderzoekers blijkt namelijk een notitieblok te zijn kwijtgeraakt. Een document dat allerlei informatie bevat, waaronder namen van betrokken personen. Deloitte, het bureau dat het onderzoek uitvoert, heeft inmiddels een bericht gehad van degene die het notitieblok op dit moment in handen heeft, maar deze "anonieme persoon" wil hem niet teruggeven.

Blokhuis geeft aan dat er melding van het lek is gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Het is vooralsnog onduidelijk wat de gevolgen zijn voor het onderzoek naar Sywerts deal.

Nieuws
  • NOS
  • EM-Press/Patrick van Emst/Brunopress.nl