Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Het is officieel: coronapas uitgebreid, mondkap terug en voorbereiding wet QR-code op werk

Nou, dat was er weer eentje. Zojuist heeft Nederland tijdens de zoveelste persconferentie kunnen horen dat de maatregelen wederom worden aangescherpt. Mondkapjes terug op het menu, QR-code fors uitgebreid en de hoge heren in Den Haag zijn zelfs al een wet aan het voorbereiden die het mogelijk maakt om de toegangspas voor de werkvloer te verplichten.

Maatregelen

Het coronabeleid in Nederland piept en kraakt. Versoepelen, verscherpen, toch versoepelen, heftiger aanscherpen. Wie dacht dat we inmiddels verlost zouden zijn van tv-uitzendingen waarin Mark en Hugo ons 'verrassen' met een nieuwe set beperkingen komt er bekaaid vanaf. En zojuist zijn de kijkers getrakteerd op de laatste uitzending van persco-tv.

Nieuwe maatregelen/adviezen

Daarin een hoop dingen die, geheel conform de traditie, eigenlijk allang waren uitgelekt. Zo ook een aantal zaken die niet wettelijk zijn geregeld, maar wel per direct als dringend advies gelden. Thuiswerken is er daar eentje van - het liefst de helft van de dagen, evenals het houden van anderhalve meter afstand. Kortom, twee oude bekenden.

Andere zaken worden minder vrijblijvend, zoals het dragen van een mondmasker. Dat wordt per 6 november weer verplicht in publieke binnenruimtes, zoals stations, gemeentehuizen, bibliotheken en winkels. Ook in de supermarkt dus.

Daarnaast wordt de coronatoegangspas uitgebreid. Nu moet je de QR-code enkel in horeca, bioscopen en bij (culturele) optredens tonen, maar vanaf 6 november kom je ook zwembaden, dierentuinen, musea en pretparken niet meer in zonder zo'n digitaal coronapaspoort. Ook als je in je weekend graag een balletje trapt of vanaf de lijn toekijkt bij je lokale VV moet je een QR-code laten zien. Ook nieuw is dat Rutte en De Jonge laten weten dat zij het voor werkgevers mogelijk willen maken om een coronapas te vragen van hun personeel.

Geen 2G

Er is niet gekozen voor een zogenaamde 2G-maatregel (gevaccineerd of genezen), zoals eerder mogelijk werd geacht. Hugo de Jonge meent dat zo'n maatregel volgens 'constructief geachte fracties' niet acceptabel zou zijn. Er is ook voor gekozen om geen coronapas te gebruiken bij toegang van de werkvloer of het hoger onderwijs. Het demissionair kabinet is wel een wetswijziging aan het voorbereiden, voor het geval ze deze maatregelen alsnog willen invoeren.

Prik nummer drie

Ten slotte is er vanaf begin december voor mensen van 80 jaar of ouder de mogelijkheid om een boosterprik te halen. Na de 80-plussers mogen mensen van 60 – 80 zich hiervoor aanmelden. Als deze groep ook is geweest, mogen ook mensen onder de 60 een eventuele booster-vaccinatie halen.

Nieuws
  • Pro Shots/Koen Laureij