Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Delano G. en Kamil E. voor het eerst in de rechtszaal voor moord Peter R. de Vries

In Amsterdam vindt vandaag een voorbereidende zitting plaats in de zaak van de moord op Peter R. de Vries. Zowel verdachte Delano G. als Kamil E. zijn bij het proces aanwezig.

Delano G. en Kamil E. voor het eerst in de rechtszaal voor moord Peter R. de Vries

Zwijgrecht

Tot nu toe hebben de verdachten nog weinig van zich laten horen. Delano G. beroept zich constant op zijn zwijgrecht. De Poolse Kamil E. heeft wel een paar verklaringen gegeven. Hij sprak onder andere over de vluchtauto, die naar eigen zeggen niet van hem zou zijn. Ook liet de Pool weten dat hij niet op de hoogte was van de plannen om Peter R. de Vries te doden. Hij zou voor een opdrachtgever alleen een auto bestuurd hebben. Toen de politie Kamil E. uit de auto haalde, zou hij niet geweten hebben waarom dat was. “Ik vroeg de agent: ‘Waar gaat het om?’ Ik kreeg niets te horen.” De Pool meende ook dat hij Delano niet kende, maar volgens het OM is er duidelijk bewijs dat de mannen de moord samen hebben voorbereid en uitgevoerd.

Bewijsmateriaal

Het bewijs tegen het tweetal bestaat onder andere uit camerabeelden, getuigenverklaringen en spullen die zijn gevonden tijdens huiszoekingen en de aanhouding van de mannen in hun vluchtauto.

In de achterbak van de wagen lag een pistoolmitrailleur met daarop DNA van allebei de verdachten. Ook werd er een omgebouwd alarmpistool met kogels gevonden. Verder lagen er kledingstukken die Delano G. tijdens de aanslag had gedragen en kwam de politie een fles benzine tegen, waarschijnlijk om de auto later mee in brand te steken.

De schutter

Naar alle waarschijnlijkheid is Delano G. degene die De Vries om het leven heeft gebracht. Uit forensisch onderzoek is gebleken dat De Vries met het omgebouwde alarmpistool in zijn hoofd en heup is geschoten. Delano G. zou dit wapen tijdens de aanslag hebben gebruikt. Volgens getuigen werd er meerdere keren met hetzelfde wapen geschoten. De camouflagejas die in de auto werd gevonden, kwam overeen met de jas die de schutter op camerabeelden draagt.

Hoewel Kamil E. verklaarde dat hij niet op Peter R. de Vries geschoten zou hebben, werden er op zijn handen schotresten aangetroffen. Volgens zijn advocaat zijn de sporen op de handen van de Pool het gevolg van ‘secundaire overdracht. Op vier kogelhulzen die op de plaats delict werden gevonden, werd DNA van beide verdachten gevonden.

Moord in vereniging

Kamil E. en Delano G. worden verdacht van moord in vereniging. Het uiteindelijke vonnis zou daarom kunnen lijken op dat van de moordenaars van advocaat Derk Wiersum, die beiden een celstraf van 30 jaar kregen, hoewel niet duidelijk werd wie van de twee de schutter was en wie de vluchtauto had bestuurd.