Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Advocaat Plasman wil Sywert voor de rechter slepen

Sywert van Lienden gaf eerder aan helemaal klaar te zijn met alle kritiek die men had op zijn omstreden mondkapjesdeal. Maar men is nog niet klaar met Van Lienden, zo blijkt. Advocaat Peter Plasman gaat aangifte doen namens mensen die zich opgelicht voelen door Sywert en kornuiten.

Sywert

Dat maakte Plasman gisteravond bekend bij Jinek. De knaken die Van Lienden en zijn zakenpartners aan de deal verdienden, moeten terugvloeien naar de Nederlandse belastingbetaler, aldus de advocaat.

Miljoenen

Een korte terugblik op het voorval: Sywert zou met zijn stichting Hulptroepen Alliantie het mondkapjestekort in de zorg helpen oplossen en maakte een deal met de Nederlandse regering. Hij deed voorkomen alsof dat allemaal zonder winstoogmerk gebeurde, echter verdiende zijn bedrijf er uiteindelijk 28 miljoen aan.

Zelf stak Van Lienden zo'n 9 miljoen euro in z'n zak, zo toonde onderzoeksplatform Follow The Money aan.

Wisten vrijwilligers, medewerkers en zakelijke partners van het 'goede doel' van die commerciële belangen af? Ze zeggen van niet. Bij sommige van hen bestaat dan ook het vermoeden dat de stichting juist is gebruikt om die zakelijke deals mogelijk te maken.

Opvallend detail: geen enkele van de 40 miljoen mondkapjes die het bedrijf leverde aan het ministerie van Volksgezondheid is uiteindelijk gebruikt.

Strafzaak

Aan tafel bij praatprogramma Jinek gaf Peter Plasman aan meerdere mensen verzameld te hebben namens wie hij aangifte gaat doen. Mensen die, al dan niet op vrijwillige basis, mee hebben geholpen aan de totstandkoming van de deal, zonder dat ze wisten dat er flink winst zou worden geboekt. Zij voelen zich dan ook 'belazerd', aldus de advocaat.

Echt te springen om er een zaak van te maken, staan ze echter niet, legt Plasman uit. Ze zijn bang om verwikkeld te raken in een reeks procedures met 'mensen die over veel geld beschikken'.

Youpie

Gelukkig is daar Youp van 't Hek, ook aan tafel bij Jinek. De cabaretier zegt geld te willen inzamelen om eventuele kosten te dekken. Hoe? Een benefietconcert.

"In Carré. En mocht er meer nodig zijn, dan verhuizen we naar de Ziggo Dome. En mocht dat niet genoeg zijn, dan wordt het de Arena. Ik denk dat dat voldoende dekking is voor welke kosten dan ook."

Een strafzaak kan maar op één manier worden voorkomen, stelt Peter Plasman: "Als hij terugstort, zijn wij klaar."

Nieuws
  • AD
  • EM-Press/Patrick van Emst/Brunopress.nl