Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Er moeten tv-spotjes komen met hoogte straffen voor wapenbezit, bedreiging en meer'

Er moeten volgens Joost Eerdmans tv-spotjes komen waarin mensen worden gewaarschuwd voor de strafmaat van onder andere roekeloos rijgedrag, bedreiging en vernieling. Een beetje zoals de 'Bob-reclames'.

Tv-spotjes

Eerdmans heeft zojuist een motie daartoe ingediend. "Waarschuw mensen met reclamespots voor de straffen die staan op rijden onder invloed, wapenbezit en bedreiging", aldus de JA21-leider.

'Te vriendelijk'

Bestaande overheidscampagnes zijn volgens Eerdmans te vriendelijk. Ze werken dan ook niet echt, op de welbekende bob (bewust onbezopen bestuurder)-campagnes na dan. "Er zijn heel veel campagnes gericht op voorkomen dat mensen de fout in gaan, maar dat blijkt niet effectief te zijn", zegt Eerdmans. "Er is niet geprobeerd om mensen af te schrikken door ze te confronteren met de straf die staat op roekeloos rijgedrag, wapenbezit en bedreiging."

Hij heeft het over 'stevige spots' die niet alleen de daad - bedreiging, wapenbezit etc. - laten zien, maar ook het gevolg daarvan - de hoogte van de straf dus. In die zin vergelijkbaar met de afbeeldingen op pakjes peuken. "Je kunt het beter ’s ochtend op televisie laten zien dan wanneer iemand na een overtreding in de bak zit", redeneert de JA21-man.

Demissionair minister Dekker van Rechtsbescherming ziet wel wat in het plan van Joost Eerdmans. "We zien dat het in andere landen goed kan werken, dus ik kan dat ondersteunen", aldus de VVD'er in een reactie.

Nieuws
  • Telegraaf
  • Pro Shots/Koen Laureij