Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Ernst Kuipers: 'Geen maatregelen meer nodig bij vaccinatiegraad van 95 tot 97%'

Ernst Kuipers schoof gisteravond aan bij Jinek. In gesprek met met de presentatrice deed de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg een paar pittige uitspraken over de geldende maatregelen en wanneer hij vindt dat deze weer de prullenbak in kunnen.

Ernst Kuipers

Kuipers is inmiddels een bekend gezicht. De veelgevraagde talkshowgast is van origine Maag-Darm-Leverarts en heeft binnen het coronadebat vooral een prominente rol ingenomen als voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), een organisatie die zich bezigt met het coördineren van acute zorg binnen Nederland.

Jinek

In die rol zat hij gister ook weer bij Eva Jinek aan tafel. Onderwerp van gesprek: de oplopende besmettingen, maatregelen als de toegangspas, de vaccinatiegraad en prognoses over toekomstige IC-opnames.

Die laatste zijn namelijk recentelijk flink naar boven bijgesteld. Volgens Kuipers zouden het er eerst tussen de 3.000 en de 3.500 zijn, maar nu worden er ineens aantallen genoemd van rond de 5.000. "Onze berekeningen lagen iets lager, maar die aantallen kunnen gebeuren", zegt de LNAZ-man. "Niet op één moment allemaal, hoe langer het duurt, hoe langer we de tijd hebben mensen te overtuigen zich alsnog te vaccineren."

Vaccinatiegraad en qr-code

Voor de spreiding van die opnames zijn volgens Ernst Kuipers maatregelen zoals het toegangsbewijs nodig. Plus een vaccinatiegraad waarvan menig Nederlander zich zal afvragen hoe realistisch die is.

Kuipers: "Op het moment dat je naar 95%, 97% vaccinatiegraad gaat, kun je al die maatregelen gewoon laten. Dan hoeven we niet meer te testen. Dan hoef je niet meer te limiteren met hoeveel mensen je bij elkaar bent. Dan hoef je geen app meer te gebruiken. Niks."

Voorlopig lijkt er echter geen einde te komen aan de qr-maatschappij en daar staat Kuipers helemaal achter, laat hij weten.

Kuipers: "Houd er rekening mee dat er een reële kans is dat het de hele winter nog wel duurt."

Jinek: "Eind februari? Maart?"

Kuipers: "Ja, april, mei."

Nieuws
  • Jinek, Metro
  • Pro Shots/Niels Wenstedt