doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Tom van Hulsen: 'Hij werkt al sinds 2009 bij Liverpool, een van de grootste clubs van de wereld!'

Journalist Tom van Hulsen schreef al meerdere boeken over het Britse voetbal, maar nog nooit was het onderwerp zo verrassend als nu. Missie aan de Mersey is een biografie over John Achterberg. En dan weten alleen de allergrootste voetballiefhebbers dat het gaat om de Nederlandse keeperstrainer van Liverpool.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-6336108c2fdbb img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6336108c2fdbb img{#fig-6336108c2fdbb img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6336108c2fdbb img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6336108c2fdbb img{#fig-6336108c2fdbb img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6336108c2fdbb img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6336108c2fdbb img{#fig-6336108c2fdbb img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6336108c2fdbb img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6336108c2fdbb img{#fig-6336108c2fdbb img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Tom van Hulsen

Bij een Nederlandstalig boek over Liverpool denk je aan een hoofdpersoon als Virgil van Dijk of anders wel Georginio Wijnaldum, maar u maakt doodleuk een biografie over de keeperstrainer. Waarom?!

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

“Ik ben altijd gefascineerd door mensen die op de achtergrond werken, maar wel de top in hun vak hebben bereikt. Ik heb eerder een boek gemaakt over Frans Thijssen en Arnold Mühren, de eerste twee Nederlanders in de Engelse competitie. Dat zijn ook heel bescheiden gasten, maar die hebben met Ipswich Town wel een Europa Cup gewonnen. Daar heb ik veel meer mee dan zo’n blaaskaak als Louis van Gaal, die zichzelf altijd beter vindt dan een ander. John is ook heel bescheiden. Ik heb 23 jaar bij Voetbal International gewerkt, zo heb ik hem leren kennen. Hij is zó gepassioneerd over het keepersvak en heeft altijd de absolute top willen bereiken. Dat is als keeper dan niet gelukt (Achterberg keepte bij NAC, Eindhoven en Tranmere Rovers, red.), maar nu werkt hij al jaren in de wereldtop.”

Een biografie over een keeperstrainer, dat wordt vast een vermelding in het Guinness Book of Records!

“John vertelde in het begin graag een boek te maken over zijn keepersvisie, maar dan verkoop je niet veel boeken. Hooguit aan wat collega’s en andere keepers. Bovendien is dat al vaker gedaan en leek het mij wat minder interessant. Dit is ook niet alleen een boek over hoe hij de top heeft bereikt, het is ook een kijkje achter de schermen bij Liverpool en de keepersvisie van John is er ook in verwerkt. Het is niet zomaar een keeperstrainer, hè. Hij werkt al sinds 2009 bij Liverpool, een van de grootste clubs van de wereld! Dus ik vind dat hij een boek verdient.”

Tot hoe ver werd je toegelaten in de keuken van Liverpool?

“Mijn pech was corona. Daarvóór ben ik tien keer op en neer geweest, dan zat ik op de tribune en sprak ik in het spelershotel met John. Tijdens die coronaperiode kon ik er niet meer naartoe, maar heb ik wel veel videogesprekken gevoerd. Ook met Jürgen Klopp en de andere trainers van Liverpool. Zij hebben me veel details verteld over de keuken van de club, zo heb ik goed inzicht gekregen in hoe ze te werk gaan. Dat is ontzettend gedetailleerd en zo werkt John ook. Hoe een keeper zijn hand moet houden bij een schot vanaf de linkerkant; over dat soort details kan hij uren praten. Dat vind ik prachtig.”

Je hebt meerdere boeken over het Britse voetbal geschreven. De afgelopen jaren is de Premier League ontzettend vercommercialiseerd, heeft het Britse voetbal voor jou nog niet aan charme verloren?

“Nee, dat zal nog wel even duren.

Al moet ik zeggen dat door de VAR mijn plezier in voetbal wel wat is afgenomen. Ik ben journalist, schrijver, maar soms ook gewoon fan. Als Liverpool scoorde, wilde ik nog weleens juichend opspringen, maar dat doe ik niet meer. Voordat ik zit, kan de goal alweer zijn afgekeurd. Zeker in Engeland keken ze echt dingen terug tot op de millimeter, al gaat dat dit seizoen wat beter. Maar mijn plezier in het Britse voetbal zal nooit verdwijnen. Je hebt de Premier League, maar daaronder nog drie profdivisies waar ik ook graag ga kijken. De pubs rond de stadions, het gezang, ik vind het niet te vergelijken met andere landen. Je hebt mensen die alle 92 Engelse profclubs hebben bezocht. Dat kan ik niet zeggen, maar wel een stuk of veertig.”

De hoofdpersonen in je boeken liggen nooit zo voor de hand, heb je al een nieuw onderwerp?

“Nou, dit is mijn vijfde boek in totaal en iedere keer denk ik: dit doe ik nooit meer. Het is zoveel werk om een goed boek te schrijven, je spreekt zoveel mensen, moet zoveel uitzoeken. Dat doe ik allemaal naast mijn vaste baan bij Trouw. Maar over een paar maanden zal het vast weer gaan kriebelen en het volgende boek zal ook weer iets te maken hebben met het Engelse voetbal, want dat blijft mijn grote passie.”

MISSIE AAN DE MERSEY (€22,50) wordt uitgegeven door Staantribune en is vanaf vrijdag te koop.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws