Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Sigrid Kaag: 'Ik ben bang om de hond uit te laten'

Erik van Z. is door de politierechter veroordeeld tot vijf maanden celstraf voor het bedreigen van Sigrid Kaag. Laatstgenoemde maakte tijdens de zitting gebruik van haar spreekrecht: 'Onbekommerd, zonder iedere keer achterom te kijken de honden uitlaten, is er ook niet meer bij.'

Kaag

"Bij deze geef ik u de melding dat ik voor vanavond 24.00 uur Sigrid Kaag ga aanvallen en zo ga verwonden dat ze of dood is, of nooit meer haar functie kan uitvoeren", zou Van Z. eind september in een bericht op de openbare Facebookgroep van D66 Noord-Brabant hebben geschreven.

Naast Sigrid Kaag zou Erik van Z. ook Hugo de Jonge hebben bedreigd op Facebook. Het bericht gericht aan de demissionair minister van Volksgezondheid:

"Vanaf morgen kunt u gerust elke seconde om u heen kijken. Ik betaal de eerste, tweede en ook de laatste kogel voor u! Ik zal er alles aan doen om dit Duits gedrag te stoppen. Heel Nederland knikt maar ja. Vanaf nu ben ik gestopt met knikken en onderneem ik actie!"

Kaag aanwezig

Net zoals Wilders (PVV) en Pechtold (D66) dat al eens deden bij een eerdere zaak, is Sigrid Kaag zelf ook aanwezig tijdens de zitting, speciaal om gebruik te maken van haar spreekrecht. Het doel daarvan is het beschrijven van de impact die de bedreigingen op haar, maar ook op haar gezin hebben gehad.

"Ik was echt ontredderd", zo omschrijft Kaag het moment dat ze de woorden van Z. voor het eerst onder ogen kreeg. "En ik voelde de angst die bedoeld was om mij in te boezemen. Want ik ben mens."

De D66'er zegt dat ze tegenwoordig zelfs bang is om de post te openen, of haar honden uit te laten.

'De zorgen zitten bij mijn dierbaren'

Daarnaast vertelt ze dat de angst zich niet alleen meester maakt van haarzelf, maar ook van haar man en kinderen. "De zorgen zitten dus ook vooral bij mijn dierbaren, die niet voor deze functie hebben gekozen", aldus Kaag. "Mijn kinderen waren bang om naar huis te komen. En ik denk dat vele ouders zich dat niet kunnen voorstellen: dat hun kinderen niet naar huis durven te komen omdat het misschien een onveilige plek is geworden."

'Er zijn politici vermoord'

"Woorden leiden tot daden", stelt de politica tot slot, om daarbij de vermoorde oud-minister van Volksgezondheid Els Borst als voorbeeld aan te halen.

Ook Geert Wilders en Sharon Dijksma worden nog door haar genoemd als mensen die kampen met bedreigingen. "Soms heftiger dan ik", zegt Kaag daarover. "De dehumanisering in het publieke debat en op sociale media is hier ook debet aan en ik wil graag een grens trekken."

De rechter veroordeelde Erik van Z. tot vijf maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk. Van Z. kan nog in hoger beroep.

Nieuws
  • Telegraaf
  • Pro Shots/Koen Laureij