Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Boa's liegen en passen achteraf verklaring aan: verdachte vrijgesproken

Bij een zaak in Rotterdam is gebleken dat boa's hun verklaringen in het proces-verbaal achteraf hebben aangepast op advies van de politie. De verdachte werd daarop vrijgesproken. Het OM spreekt van "een ernstige schending van het strafvorderlijk beginsel."

Boa's

De zaak draait om een incident dat vorig jaar april plaatsvond, vlak na de invoering van het samenscholingsverbod. Boa's gingen binnen die context naar een Rotterdamse sportvereniging en raakten op de parkeerplaats slaags met een groep mensen.

Vijf ambtenaren raakten daarbij gewond. De man die nu is vrijgesproken, werd ervan verdacht geweld te hebben gebruikt en aanwezige boa's te hebben bedreigd.

Achteraf aangepast

Hij moest dan ook voor de rechter verschijnen, maar zijn advocaat Cem Kekik vertrouwde de boel niet. In de zaak liet hij de boa's als getuige oproepen. Twee van hen gaven daarbij toe de beschrijving van de verdachte in het proces-verbaal achteraf te hebben aangepast, naar eigen zeggen op advies van de politie.

Het OM heeft vastgesteld dat twee andere boa's hetzelfde hebben gedaan, al blijven zij de aantijgingen stellig ontkennen.

Vrijspraak

In de zaak benadrukte het Openbaar Ministerie nog maar eens dat 'een proces-verbaal op ambtseed wordt opgemaakt'. Het moet daarom altijd de waarheid bevatten. Het OM pleitte daarom voor vrijspraak, de rechtbank ging daar uiteindelijk in mee.

Nieuws
  • Rijnmond, NOS
  • Pro Shots/Toin Damen